Інтерв'ю

Бліц-інтерв’ю з мером Житомира про ситуацію в місті, допомогу, роботу комунальних служб та евакуацію

9 March 2022, 12:39

Вранці 24 лютого 2022 Путін почав війну з Україною, наша країна героїчно обороняється вже два тижні. За цей час Житомир зазнав кілька авіа ударів: 1 березня внаслідок ворожого обстрілу району біля міської лікарні №2 загинули троє людей, 16 осіб травмовані, серед яких 7 дітей (відео наслідків обстрілу та розповідь очевидця дивіться тут); вранці 4 березня обстріляли з повітря ліцей №25 в центрі міста, жертв і постраждалих немає (відео наслідків авіаудару по ліцею тут); ввечері 7 березня ворог з повітря обстріляв нафтобазу в Житомирі, станом на ранок 8 березня продовжували горіти залишки нафтопродуктів; увечері 8 березня окупанти обстріляли гуртожиток на Корбутівці та заводу Izovat, поліція повідомила про 4 загиблих та 3 поранених. Яка зараз ситуація в місті, як проходить евакуація, хто розподіляє гуманітарну допомогу та чи справляються комунальні служби – на ці питання в інтерв’ю Житомир.info відповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

- Скільки людей вже виїхало з Житомира?

- Точних даних немає, але ми можемо орієнтуватися по споживанню води – приблизно до 100 тисяч людей виїхали.

- Хто зараз проводить евакуацію з Житомира, крім приватних перевізників за шалені гроші?

- Є приватні автобуси, є «Укрзалізниця» - потяги йдуть на Хмельницький, на Львів. Також є кілька організацій, які проводять безкоштовну евакуацію, але я не хочу їх називати, щоб не створювати ажіотаж. В першу чергу ми вивозимо жінок і дітей. Сьогодні виїжджає 41 людина – сім’ї нашої 95-ї бригади їдуть в Італію. Дітей ДБСТ (будинки сімейного типу) повивозили в Голландію, також з розселенням житомирян допомагають міста Плоцьк і Битом, міста-побратими: вони звернулися, запропонували і ми відправляємо туди людей, я можу гарантувати, що там безкоштовне поселення і все інше. Також ми зараз відпрацьовуємо вивезення в Швейцарію дітей з онкозахворюваннями. У нас приблизно 40 таких дітей залишається в Житомирі, і Швейцарія готова проводити лікування безкоштовно, а по проживанню і транспорту ми домовляємося з швейцарським фондом СЕКО який допомагав Житомиру з грантами на утеплення.

- До Житомира вже надійшло багато гуманітарної допомоги, як людям її отримати?

- Треба звертатися за телефонами на сайті міської ради: заявки приймаються і соціальна служба відпрацьовує. Також ми створюємо запаси, які розносять прямо в квартири одиноким громадянам (телефони соціального захисту тут).

- Щодо депутатів міської ради – вже було кілька звернень із закликом повернутися, скільки виїхало чоловіків-депутатів?

- До жінок ніяких претензій немає, а щодо чоловіків – декілька поїхали, вивозили сім’ї, але потім повернулися. А один депутат, Юрій Самборський, заховався на Волині, в місті Любомль. Після звернення він вже вчора (8 березня) сфотографувався на майдані в Житомирі з двома карематами у багажнику і сказав, що він займався гуманітарною допомогою. Після короткої розмови з ним вчора ввечері, сьогодні вранці він прийшов і написав заяву на складання депутатських повноважень (був обраний від ОПЗЖ, а раніше був депутатом міськради від Партії регіонів – авт.). Більше в міській раді таких немає, всі працюють.

Фото з Facebook Юрія Самборського, оприлюднене близько 18:00 8 березня

До речі, у нас вже є добровольці з Європи, які приїжджають в Житомир, щоб допомагати захищати нашу країну. Вже формується повноцінний підрозділ добровольців з Європи, приїхала така тендітна жіночка з Італії, військова, хоче допомагати Україні.

- За цей час були люди, які дуже здивували?

- О! Їх дуже і дуже багато, зараз не все можу розказати. Наприклад – водії водоканалу, які під обстрілами вивозили вантажі, без супроводу військових везли те, що потрібно країні. Про все інше не можу розказувати.

- До речі, щодо комунальних служб міста – як зараз працюють?

- Ніяких проблем немає. Була проблема, бо коагулянти для очищення води переважно купували в Білорусі, зрозуміло, що зараз це неможливо і точно не хочеться, переорієнтувалися на європейські країни, запаси є, все нормально. Хлору і всього іншого вистачає.

- І про оплату за комунальні послуги – зараз більшість людей не будуть платити…

- Я навіть можу сказати офіційно людям – не потрібно зараз платити, купіть за ці кошти продукти харчування, ліки, потім розберемося.

- Багато житомирян скаржаться на сирени, які лунають запізно, зокрема – вчора ввечері, коли був авіаудар по Корбутівці.

- Сирени даємо не ми, їх дає загальний центр, який знаходиться не у нас. Вороги змінюють тактику – літаки заходять дуже низько і наша ППО їх пізно бачить. В нас загальна по країні система ППО, яка дає сигнал.

- Щодо загиблих та травмованих – це люди, які не перебували в укриттях?

- Так, це люди, які не були в укриттях. Іноді, коли звучить сигнал тривоги, люди просто йдуть вулицею, не зважають на нього. Краще зупинитися, вибрати безпечне місце, просто присісти за якийсь бетонний паркан чи якесь укриття, хоч так.

- Ваша родина виїхала з Житомира?

- Я відправив свою маму з двома молодшими доньками, мій батько відмовився їхати, дружина та старший син теж, вони у Житомирі.

- Тримайтеся, дякую за те, що ви робите.

Інтерв’ю з мером Житомира, записане 21 лютого 2022 року, перед початком російського вторгнення, читайте тут.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна Сухомлин  
Матеріали по темі