Інтерв'ю

Інтерв’ю з мером: підприємства в Житомирі працюють, але в місто повертатися поки не треба

14 April 2022, 13:26

Останнім часом у щоденних зверненнях мер Житомира Сергій Сухомлин наголошує, що місто починає повертатися до нормального життя, хоча й зазначає, що загроза повністю не минула. Які саме зміни відбуваються останнім часом в Житомирі, чи є кошти у міському бюджеті та на що їх вистачає і чи варто тим, хто виїхав у безпечні місця, повертатися додому – про це читайте в інтерв’ю Житомир.info з мером Житомира.

- Ви кажете, що Житомир повертається до нормального життя, в чому це проявляється?

- Перш за все – у нас вже працюють практично всі підприємства, які працювали до початку війни. Останнє велике підприємство Izovat сьогодні (14 квітня) розпочинає свою роботу. Зрозуміло, що ці всі підприємства поки що не працюють на 100%, бо є проблема з логістикою, з персоналом, якого іноді недостатньо. Зазначу, що відновили роботу всі підприємства з іноземними інвестиціями – «Ферпласт», Inblu (взуттєва фабрика - авт.), «Євроголд», «Суперспрокс», «Кромберг енд Шуберт». В мене сьогодні буде скайп-зв’язок з Італією, з представниками підприємства «Ферпласт»: вони мають намір закінчити будівництво, обладнання вже приїхало, це про завод, який вони будували впродовж минулого року, нове підприємство «Ферпласт». Також «Суперспрокс» має плани почати будівництво нового заводу в Житомирі.

- Жодне житомирське підприємство не потрапило в програму релокації?

- Так, з Житомира не було переміщення ні одного підприємства, ні по державній програмі, ні індивідуально. Те, що Житомир не був включений в державну програму релокації, з одного боку зрозуміло, але ми, фактично, область, де були бойові дії. Сьогодні можна казати, що у нас все нормально, але я б обережно підходив до найближчих перспектив, бо зараз все буде вирішуватися на сході країни. Якщо, не дай Боже, в них буде успіх, у що я особисто не вірю, то вони можуть повторити другий захід з Білорусі і в Житомирську область, і в Київську область. Однозначно в Житомир ми їх не пустимо, але казати, що війни на території нашої області більше не буде – я б на себе таку відповідальність не взяв.

- Можливо якісь підприємства зі східної частини України перемістилися в Житомир?

- У нас є декілька підприємств, які перереєстровані в Житомирі, це було ще три тижні тому і це оборонні підприємства. Ми зацікавлені в тому, щоб підприємства переїжджали і працювали в Житомирі, ми це питання підіймали під час онлайн-наради з Офісом президента, на Асоціації міст України. Цього тижня був скайп-зв’язок з міністром регіонального розвитку Олексієм Чернишовим, і я виступив з ініціативою, щоб для підприємств, які переїжджають в інші області, залишати реєстрацію там, де вони були, щоб ПДФО, місцеві податки залишалися в тих регіонах, з яких вони переїжджають. Навіть якщо в регіонах йдуть бойові дії, то ці кошти просто б накопичувалися на казначейських рахунках: потім для регіонів ці кошти будуть дуже й дуже потрібні, бо після війни треба буде робити соціальні виплати, відбудовувати свої міста, тому тут повинна бути державна позиція сильніша за місцеву.

- Бізнесу, який захоче перенести виробництво в Житомирі, що ви можете запропонувати – приміщення, землю, обладнання?

- Приміщення, землю обладнання, а ще Кабінет міністрів і Верховна рада зараз змінюють законодавство: місцевій владі дається право швидко змінювати місцеві податки, зокрема – податок на землю. До цього діяла норма, що місцеві ради повинні до червня затвердити ставки місцевих податків, які набирали б чинності з наступного року. Зараз це все змінюється, і ми можемо швидко на своєму рівні вносити зміни в оподаткування щодо місцевих податків. Тому ми готові надавати, наприклад, нульову ставку на сплату земельного податку, розглядати питання фінансування підключення мереж і багато чого іншого. Ми готові робити все для того, щоб підприємства до нас переїжджали. Я не кажу зараз про податки, але ми зацікавлені в тому, щоб ті переміщені особи, які вже знаходяться у Житомирі і яких, я думаю, буде ще багато, мали можливість знайти роботи. І люди, які отримують заробітну плату в Житомирі, будуть тут її витрачати, а це вже підтримка місцевого малого і середнього бізнесу.

- Яка зараз ситуація з міським бюджетом?

- Виконання міського бюджету за березень цього року було на рівні 94%, непогане, але в квітні вже буде набагато менше. Ми розуміємо, що бізнес сплатить податків набагато менше, і більш-менш нормальні податки отримаємо лише за рахунок того, що збільшилася заробітна плата військових.

- Вистачить коштів на реалізацію раніше запланованих проєктів чи все «заморозиться»?

- Поки що ми навіть не можемо робити капітальний чи поточний ремонт доріг, латання доріг, яке зараз відбувається – це за рахунок бюджету нашого комунального підприємства «УАШ», поточні витрати. Всі інші видатки, які стосуються капітального ремонту, якихось проєктів, заморожені, казначейство не пропускає ці платежі.

- А як із зарплатою чиновників міської ради – вона стала меншою, премії скасували?

- Премії виплачуються тим людям, які тут з 24 лютого залишилися і працюють, всі інші, які поїхали, премії та надбавки не отримують. А люди, які тут залишилися, працювали перші три тижні фактично цілодобово, і їм виплачуються премії.

- Скільки працівників залишилося в міській раді?

- Якщо рахувати соціальні служби, то в міській раді залишилося приблизно до 20% працівників.

- З тих, що поїхали, когось звільнили, чи зараз це заборонено?

- По закону зараз цього не можна робити, і більшість тих, хто поїхав – це жінки, у мене до них ніяких претензій немає, я це підтримую. Щодо керівників комунальних підприємств, які з першого дня вторгнення не брали активну участь в житті міста, то вони написали заяви про звільнення. В нас двоє таких директорів комунальних підприємств.

- Один – це Леонченко з КП «Парк», а хто другий?

- Директор «Центру інвестицій». Він виїхав закордон, я йому зателефонував, і він написав заяву про звільнення (директором КП «Центр інвестицій» з 24 травня 2021 року був призначений Рудольф Гельфанд, який проживав у Києві). Всі інші директори комунальних підприємств на місці.

- Щодо депутатів міської ради – крім Самборського ніхто більше не писав заяву на складання повноважень?

- Ні, всі депутати міської ради, якщо казати про чоловіків, знаходяться у Житомирі, і всі працюють.

- Фракція ОПЗЖ в міській раді ще існує?

- Два депутати ще кілька тижнів тому принесли заяви про вихід з фракції і про вихід з партії ОПЗЖ, це Світлана Півоварова і Сергій Колесник. Ці два депутати працюють з першого дня війни, як і Юрій Юзвинський (керівник комунальної інспекції з благоустрою – авт.), який стане депутатом міської ради замість Самборського.

- Нещодавно відновили роботу майже всіх тролейбусних і автобусних маршрутів, але люди скаржаться, що в деяких маршрутках немає валідаторів.

- В мене немає зараз морального права виставляти якісь умови маршрутчикам. По-перше – паливо по 40 гривень за літр, а по-друге – майже половина автобусів приватних перевізників кожного дня працює на військових. Для потреб військових використовують майже половину наявних автобусів, ми їх тільки заправляємо, а заробітна плата водіїв та інші витрати – це все лежить на перевізниках.

- Комунальні підприємства всі працюють, проблем з роботою немає?

- На початку були проблеми з хлором, з коагулянтами для водоканалу, але закупили в Європі, зараз все нормально, всього вистачає. Водоканал навіть відновив роботи по реконструкції мереж за кошти Світового банку, але поки що словенські підрядники, які займаються реконструкцією очисних і системи підготовки води, не наважуються приїхати в Україну, то тут є пауза. Щодо теплокомуненерго – продовжується робота по будівництву нових ТЕЦ, вчора спілкувався з речником Вітренка (голова правління НАК «Нафтогаз»): «Нафтогаз» зацікавлений в тому, щоб профінансувати проєкти по Житомиру з будівництва двох ТЕЦ. З одного боку це величезні кошти, а з іншого – треба відмовлятися від російських енергоносіїв, про що зараз заявляє Європа. Зрозуміло, що в Європі це не буде за один місяць, чи за пів року, чи навіть за рік, це буде поступово за 1-3 роки. Але вже в наступному опалювальному сезоні, я думаю, набагато зменшиться закупівля російського газу Європою. Це призведе до того, що, за моїми прогнозами, росія ці об’єми газу буде прокачувати через Туреччину і через СП-1. Може статися так, що через нашу ГТС прокачування буде мінімальним чи взагалі відсутнім, тому проблема з газом в Україні може бути достатньо серйозна. Наша задача – спрямовувати всі ресурси для будівництва ТЕЦ на альтернативному паливі і зробити все, щоб Житомир не на 10% відмовився від газу, як після запуску першої ТЕЦ, а на 80-85% міг відмовитися від газу. Це вже питання навіть не економії, а проходження опалювального сезону і забезпечення теплом людей.

- Зараз багато людей виїхали з Житомира, чи вистачить працівників для реалізації проєктів?

- Поки що проблем немає, бо є багато людей, які в наше місто приїхали. Великий відсоток переселенців хочуть тут залишитися. Якщо перша хвиля (біженців) у нас була з-під Києва – Іванків, Буча, Макарів, Гостомель та інші міста біля Києва, і більша частина цих людей поїхала далі на захід, то зараз йде хвиля зі сходу України. Коли я їздив на схід до нашої 95-ї бригади, то «пробки» на дорогах були по 20 км на дві полоси – люди активно виїжджають з регіонів на сході. Ми розуміємо, що там зараз буде головна битва цієї війни. Люди виїжджають і, я думаю, велика частина з них може не повернутися на ці території, тому наша задача їх працевлаштувати. А люди їдуть з промислових районів сходу, вони вміють працювати.

- Скільки переселенців вже залишилося в Житомирі?

- Офіційно на сьогодні зареєстровано 2800 людей, за день у нас реєструють приблизно 200-250 людей, це ті, які залишаються у Житомирі. І ще потихеньку повертаються наші житомиряни. Якщо на початку війни у нас виїхало приблизно 45% містян, то вже 5-7% повернулися.

- Житомирянам, які хочуть повернутися, що ви порадите – вже можна, чи ще треба почекати?

- Треба ще почекати, приблизно до 7-9 травня, бо в росії, у путіна це сакральна дата. До 9 травня, я думаю, будуть найактивніші бойові дії, і повертатися рано. Тим більше ми бачимо заяви їхнього генштабу, що вони будуть завдавати ракетні удари по центрах управління. В нас у Житомирі є військові частини, в яких зараз немає військових, бо вони на сході, але щоб щось показати, по них можуть завдавати ракетні удари.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

(всі фото з Facebook Сергія Сухомлина)

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин підприємство КП війна бізнес переселенці  
Матеріали по темі