Інтерв'ю

Що роблять добровольці формування «Соколи Полісся», хто їх забезпечує та чи звільнені від мобілізації. Інтерв'ю з керівником ДФ

27 January 2023, 15:53

З перших днів повномасштабної війни житомиряни об'єдналися в добровольчий батальйон «Соколи Полісся». Яка головна мета бійців, які завдання виконують, чи звільненні від мобілізації та хто ж забезпечує формою та амуніцією - про це говоримо з керівником добровольчого формування «Соколи Полісся» 138-го ОБ ТрО Вячеславом Пашковським.

Як і коли сформувалося ваше добровольче формування «Соколи Полісся»?

Якщо повертатися в історію, то 24 лютого ми всі прокинулися, не як зазвичай, першою думкою було: що робити, як діяти. Ситуація, до якої ми не звикли. Жити у війні, як показав цей рік, складна життєва ситуація для кожного громадянина у нашій державі. Звісно, телефонували друзям, знайомим, радилися. Було прийняте рішення, що якимось чином треба брати ситуацію під контроль, тому що зі ЗМІ була інформація, що ворог вже на околицях Києва.

Перші дні представники, на сьогодні силових структур, це контррозвідки, Служби безпеки, Національно антикорупційного бюро. В перший день війни вони знаходилися у цивільному житті, хтось на пенсію вийшов, хтось змінив рід діяльності, але на сьогодні вони знову там – це ті побратими, які разом зі мною формували цей підрозділ.

Тобто можна сказати, що підрозділ сформований з тих, хто має досвід?

Так, це всі наші представники суспільства, які в минулому були залучені до сфери оборони.

Якщо говорити про портрет добровольця, чи можете описати?

Загалом – це представники Житомирської територіальної громади, але були бійці з Олевська, Овруча, Коростеня. Середній вік 35-45 років.

Чому вирішили створити нове добровольче формування, а не пішли до військкомату?

Річ у тім, що переважна кількість у перший день, коли пішла до військкомату, їх взяли на облік і сказали: чекайте, ми вам зателефонуємо. Ніхто не хотів сидіти, склавши руки.

Які були перші завдання на початку повномасштабного вторгнення?

Основне завдання – поруч із військовими, силами оборони, СБУ, Національною поліцією – дати відсіч, це було головне завдання. Далі вже структурувалося, з'явилися певні завдання вузького профілю, специфічні. Для прикладу, сьогодні ми займаємося патрулюванням міста разом із силами Національної гвардії, утримуємо один з блокпостів, який нанесений на бойову карту, також виконуємо ряд не публічних функцій.

Можливо була історія, якою можете поділитися?

Одна з історій, у місцевих ЗМІ про це лунало, що завдяки добровольцям було врятоване життя однієї молодої людина, яка намагалася вкоротити собі віку, стрибнувши із нашого прекрасного мосту. Хлопці допомогли, врятували. До речі, сьогодні людина жива, приходила нам дякувала.

Є мотивація, знайшли тих, хто готовий вступити в добровольчі формування, але людей треба одягти, дати зброю. Де брали все необхідне, хтось вас забезпечував?

Ми ж добровольче формування, кожен сам собі. Все, що дала держава – це зброю, за що ми, звісно, вдячні. Амуніція, одяг, матеріальне забезпечення – це наша проблема. Кожен боєць себе екіпірує, купує форму, амуніцію. До прикладу, у нас є бійці, які у цивільному житті успішні бізнесмени і левову частку витрат підрозділу вони взяли на себе. Завдячуючи органам місцевої влади, ми отримали певну кількість одягу.

Добровольці не отримують заробітну плату?

Так. Наразі оплата добровольчих формувань не передбачена державним бюджетом та бюджетами місцевих органів державної влади.

Кому ви підпорядковуєтеся? Міноборони?

Так. Підпорядкування ДФ знаходиться у командуванні 138 батальйону - це структурний підрозділ тероборони ЗСУ.

Ті особи, які знаходяться у вашому добровольчому формуванні, але мають вік придатний до служби в ЗСУ, Їх можуть призвати?

Перебування у добровільному формуванні згідно з чинним законодавством не звільняє від призову. Ми як скаутський підрозділ, який дозволяє адаптуватися людям, які ніколи не тримали у руках зброю. Ми даємо перші «ази» в обладнанні бойових позиції, знання ведення бою в межах міста, парамедицина. Коли боєць потрапляє до лав ЗСУ, він вже певною мірою адаптований до тих обставин, у які потрапляє.

Головна мета вашого формування?

Ми у тилу забезпечуємо охорону, патрулювання, тобто ті функції, які потрібні, але для них не бажано використовувати ті сили, які здатні та так необхідні на передовій.

Чи можуть вступити до вас охочі?

До нас можна вступити будь-коли, у будь-який час доби, ми з радістю приймемо нових наших побратимів. Але для отримання зброї необхідна медична довідка відповідної форми.

Зв’язатися можна через Фейсбук ДУК Соколи Полісся ТРО в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: добровольчий батальйон Пашковський добровольче формування війна Соколи Полісся доброволець 
Матеріали по темі