Інтерв'ю

Інтерв’ю з ректором ЖДУ про навчання під час воєнного стану, підготовку до вступної кампанії та перший випуск наукового ліцею

24 July 2023, 11:03

Житомирський державний університет імені Івана Франка минулого року після повномасштабного російського вторгнення одним з перших відновив навчання в умовах воєнного стану, деякі викладачі пішли захищати країну, а інші крім викладацької діяльності активно займалися волонтерством. Наскільки складно працювати зараз викладацькому складу, з якими труднощами стикаються студенти, чи спокійно пройшли цьогорічні вибори ректора, як ситуація в країні вплинула на кількість вступників та чи приваблює школярів науковий ліцей університету – про це в інтерв’ю Житомир.info розповіла ректор ЖДУ Галина Киричук.

- Цей і минулий навчальний рік ви завершували під час повномасштабного російського вторгнення, що було найскладнішим?

- Найскладніше було розпочати освітній процес, але наш університет його розпочав 14 березня 2022 року в дистанційному форматі. Було дуже багато викликів, багато дискусій, але я з вдячністю хочу відмітити наше студентство, яке з розумінням віднеслося до того, що необхідно продовжувати навчання. Було дуже багато різних ризиків, втім нам вдалося зберегти науково-педагогічних працівників, співробітників і студентів. Крім того, це дало можливість студентам дещо відволікатися на навчальний процес, психологічно переключатися на інший вид діяльності, успішно закінчити навчальний рік. Ми змогли вчасно видати дипломи і вступити в 2022/2023 навчальний рік.

- Бачила, що не всі були задоволені відновленням навчання в березні минулого року, і вас особисто з цього приводу відверто «хейтили» в соцмережах за те, що ви наражаєте студентів на небезпеку.

- Насправді дійсно було дуже багато негативу, було дуже багато перемовин зі студентством. Майже місяць доводилося щоденно робити такі зустрічі, пояснювати, говорити, розказувати, доходити до якогось консенсусу: робити навчальний процес в асинхронному режимі для тих, хто не мав змоги в цей період дійсно вийти на навчання, навіть дистанційне. Доводилося допомагати нашим студентам виїжджати з небезпечних зон, розміщувати їх та їхні родини в наших гуртожитках, і таким чином давати можливість здійснювати освітню діяльність.

- Ваші гуртожитки були безпечніші, ніж ті місця, де перебували деякі студенти?

- Так, звичайно. Наприклад, нашій студентці, яка навчається на спеціальності «Середня освіта. Мова і література польська», викладацький склад допомагав разом з родиною евакуюватися з окупованого Херсону. Ще один приклад – наші студенти з родинами переїжджали з Народицької громади до нас у гуртожиток, щоб бути певною мірою у безпеці. В гуртожитках було безпечніше, ніж в той час на півночі області. На сьогодні в університеті є вісім найпростіших укриттів, де одночасно може розміщуватися більш ніж 4 тисячі осіб. В кожному гуртожитку є найпростіше укриття, і ми здійснювали поселення таким чином, щоб кількість місць в укритті була розрахована на кількість тих, хто проживає в гуртожитку. Єдиний гуртожиток, де в нас немає власного укриття, це №2, але він розміщеній на відстані 150 метрів від нашого центрального корпусу, де є укриття, яке дозволяє не тільки цей гуртожиток розмістити, але й інших людей, які б мали в цьому потребу.

- Тобто у ваше укриття можуть приходити люди з сусідніх будинків, воно відкрите для всіх?

- Так, особливо це було актуально в перші місяці повномасштабної війни. Були різні прецеденти, бо люди через психологічне навантаження по різному себе поводили, але в наших сховищах перебували не лише наші співробітники і наші студенти, були й жителі будинків, які знаходяться поруч.

- Багато ваших студентів виїхали, перервали навчання?

- Насправді їх небагато, близько 1,5% студентів, які написали заяву і відрахувалися. Однак університет давав декілька можливостей для таких дітей, які в перші дні повномасштабного вторгнення виїхали за кордон: оформлення академічної відпустки на рік, переведення на індивідуальний план навчання. Також до серпня 2022 року в нас діяла дистанційна форма навчання в асинхронному режимі: студенти могли виконувати завдання з викладачами в зручний для них час. Звичайно, це було великим навантаженням на викладачів, але треба віддати їм належне, що вони й зі студентами працювали, і волонтерською діяльністю займалися, здійснювали різні види робіт, щоб допомогти ЗСУ і внутрішньопереміщеним особам, або житомирянам, які, наприклад, потребували психологічної допомоги в цей період.

- Були викладачі, які виїхали в перші дні і не повернулися?

-Звичайно такі були. Станом на серпень 2022 року таких викладачів було семеро. П’ятеро з них оформили наукове стажування, бо вони дійсно перебувають на науковому стажуванні в закладах освіти Європи. У двох закінчився контракт, вони не повернулися, але ми на них очікуємо, якщо в них буде можливість і бажання повернутися.

- У вас є викладачі, які зараз воюють в лавах ЗСУ, скільки їх, хто це?

- На сьогодні в лавах ЗСУ у нас воює п’ять викладачів: два доктори наук – Віктор Михайлович Мосієнко (доктор філологічних наук) і Олександр Дмитрович Лаврик (доктор географічних наук); кандидат наук з фізичного виховання і спорту Булгаков Олексій Ігорьович; кандидат педагогічних наук Борейко Олександр Михайлович; кандидат філологічних наук Закалюжний Леонід Володимирович. Вони мали «бронь», мали відстрочку, мали повне право знаходитися разом зі студентами і здійснювати освітню діяльність, але виявили свою громадянську позицію і сьогодні знаходяться там.

Фото з Facebook-сторінки ЖДУ


- Минулого року вперше був вступ за результатами НМТ, є відмінність таких абітурієнтів від попередніх?

- Не можу сказати, що це впливає на рівень вступників. Національний мультипредметний тест дає зріз знань з тих предметів, які в 2022 році складали вступники – українська мова, математика, історія України. Ці три предмети дають можливість оволодіти здатністю до навчання як людям, схильним до гуманітарного типу мислення, так і до природничо-математичного типу мислення. Аналізуючи сьогодні наш перший курс, ми не можемо сказати, що це гірші студенти, ніж були раніше, насправді ні. По-перше – вони хочуть вчитися, по-друге – вони можуть вчитися і вміють вчитися, а наші викладачі докладають всіх зусиль, щоб дати їм максимальну можливість реалізувати свої мрії.

- Зменшилася минулого року кількість вступників?

- Навпаки, кількість вступників на перший курс минулого року була більша, ніж в 2021 році. В 2022 році на освітньо-кваліфікаційний ступень «бакалавр» ми набрали 1119 осіб, а в 2021 році – 914. Можливо, це пов’язано з тим, що вступали діти з територій, які були тимчасово окуповані, можливо вплинуло те, що на деякі спеціальності можна було вступати на контрактну форму навчання за мотиваційними листами.

- Була інформація про те, що минулого року значно збільшилася кількість вступників чоловічої статі, бо навчання дає відстрочку від мобілізації.

- У нас на освітній ступінь «бакалавр» такої тенденції немає, але дещо був приріст на магістерський рівень, можливо це пояснюється тим, що вступники не складали ЄВІ (єдиний вступний іспит). Тому випускники попередніх років, які не склали ЄВІ, не мали можливість на нього з’явитися, пропустили термін, могли вступати на магістратуру в будь-який заклад вищої освіти без складання ЄВІ. Подивимося, яка буде тенденція цього року. Якщо аналізувати тенденцію по Україні, то чоловіки переважно вступають на третій освітньо-науковий ступінь, в аспірантуру, але не можна сказати, що в нас різко збільшилася кількість таких осіб. Якщо порівнювати 2018 рік і 2022 рік, то кількість вступників в Житомирський державний університет імені Івана Франка збільшилась трохи більш ніж на 24%.

- Минулого року які спеціальності були найпопулярніші, де був найбільший конкурс?

- Минулого року в країні був здійснений перерозподіл державного замовлення, і на такі спеціальності як «Право», «Менеджмент», «Маркетинг», «Готельно-ресторанна справа», «Журналістика» була виділена невелика кількість бюджетних місць, і там був досить високий прохідний бал на бюджет. У нас було по декілька бюджетних місць за кожною з цих спеціальностей, виграних в результаті широкого конкурсу. Ми розуміємо, що для держави в пріоритеті інші спеціальності, яких вона сьогодні дійсно потребує. І в цьому році за цими спеціальностями, які є дійсно популярними серед абітурієнтів, прохідний бал на місця державного замовлення буде досить високий. Для розуміння: минулого року прохідний бал на бюджет спеціальності «Право» складав більше 192, на спеціальності «Менеджмент» і «Маркетинг» - більше 187.

- За загальною кількістю заяв які освітні програми були лідерами?

- Можу назвати вам минулорічний ТОП-10: «Психологія», «Англійська мова і література (переклад включно)», «Початкова освіта», «Дошкільна освіта», «Спеціальна освіта (логопедія)», «Комп’ютерні науки», «Право», «Середня освіта (фізкультура)», «Середня освіта (українська мова і література)», «Середня освіта (історія)». Хотілось би відмітити, що держава здійснює особливу підтримку ряду спеціальностей, котрі потрібні будуть для відновлення економіки нашої країни. В Житомирському державному університеті імені Івана Франка це: 012 «Дошкільна освіта», 013 «Початкова освіта», 014 «Середня освіта» за напрямками математика, географія, фізика та астрономія, інформатика, трудове навчання та технології), 015.39 «Професійна освіта (цифрові технології)», 201 «Агрономія (тепличне господарство)», 207 «Водні біоресурси та аквакультура»,112 «Статистика», 102 «Хімія». На них виділяється значна кількість бюджетних місць, а якщо абітурієнт не мав змоги скласти НМТ, то на ці спеціальності він може вступити на контракт (за кошти фізичних та юридичних осіб) лише за мотиваційним листом.

- Не плануєте закривати якісь спеціальності?

- Ні. Раніше в нас дійсно таке було, наприклад на спеціальність «Російська мова і література» ми закрили набір чотири роки тому, в цьому році у нас випустилися за магістерським рівнем останні студенти-іноземці, які навчалися на цій освітній програмі. Громадяни України з 2015 року навіть не подавали документи на цю спеціальність, навчалися громадяни Туркменістану. В нас ще була одна цікава спеціальність «Середня освіта (хореографія)», якої немає в жодному переліку для спеціальності 014 «Середня освіта», і щоб унормувати законодавство ми перестали здійснювати набір ще в 2018 році. В переліку є класична спеціальність «Хореографія», ми розглядаємо можливість розпочати набір за цією спеціальністю, але не зараз.

- Уряд збільшив державне замовлення за деякими спеціальностями, зокрема «Соціальна робота» та «Психологія», які є в ЖДУ. Наскільки у вас збільшилася кількість бюджетних місць?

- Ми зможемо про це сказати після того, як відбудеться широкий конкурс. В 2023 році Уряд дійсно збільшив кількість бюджетного замовлення за освітнім рівнем «бакалавр» майже на 7% і зменшив на освітній ступінь «магістр» майже на 18%. В пріоритеті спеціальності галузі «Охорона здоров’я», будівельні спеціальності, «Психологія», «Реабілітація», «Соціальна робота», «Соціальне забезпечення». Після 5 серпня, коли відбудеться широкий конкурс, буде зрозуміло, як розподілять державне замовлення. На сьогоднішній день по широкому конкурсу максимальні показники затверджені для всіх закладів освіти, у нас вони представлені на сайті в розділі «Абітурієнтам».

- Як пройшли цьогорічні вибори ректора?

- Абсолютно прозоро, всі мали можливість спостерігати. Вся документація щодо виборів ректора знаходиться на сайті університету, вкладка «Публічна інформація»: всі програми, всі протоколи.

- «Брудні» технології застосовувалися, «чорний піар» був?

- Застосовувалися різні технології, на жаль, таке життя. Ми зверталися до Національної поліції з проханням забезпечити порядок під час виборів, у нас на дільниці чергували поліцейські, велася зйомка всього процесу голосування, були присутні представники Міністерства освіти і науки та громадських організацій, спостерігачі. Все проходило відкрито.

Фото з Facebook-сторінки ЖДУ

- Цього року був перший випуск наукового ліцею при ЖДУ, чи всі ліцеїсти, які вступили в 2021 році, завершили навчання?

- Вступили 73 особи, завершили навчання 71, двоє під час війни перевелися на домашню форму навчання. І ще цього року ми маємо двох учениць напрямку «Іноземна філологія», які отримали під час НМТ з математики по 200 балів.

- Минулого року скільки набрали учнів в ліцей?

- Набрали 88, і в цьому році вже 104 подали оригінали документів, але набір ще здійснюється до 10 серпня. У зв’язку з тим, що наш науковий ліцей фінансує Житомирська територіальна громада, ми приймаємо на навчання тільки дітей, які проживають на території громади. Ми готові укладати договір з будь-якою ОТГ, яка фінансуватиме навчання своїх учнів, і готові надавати гуртожитки для проживання, створювати умови, у нас для цього є можливості.

- Періодично виникає обговорення необхідності скорочення кількості університетів, можливо шляхом об’єднання. Як ви до цього ставитесь, і чи були вже подібні пропозиції?

- Ми сьогодні університет, який набирає рейтинги. За результатами 2022 року наш університет – серед 33 університетів України, які потрапили до міжнародного рейтингу TimesHigherEducation. Ми сьогодні нарощуємо кількість студентів, маємо гарні позиції. Можливо, буде якась реформа закладів освіти, і не лише вищої освіти, а й профтехосвіти, середньої освіти, ми з розумінням до цього ставимося, але сьогодні на мапі Житомирської області наш університет є унікальним, стабільним, який розвивається і виконує свою роль для громади.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖДУ ректор Киричук 
Матеріали по темі