Інтерв'ю

Чому й досі центр Житомира «прикрашають» руїни ліцею №25: закиди спільноти батьків ліцеїстів та відповіді мера

4 December 2023, 19:17

Вранці 4 березня 2022 року в центрі Житомира внаслідок авіаудару російських загарбників була зруйнована будівля ліцею №25. Згодом з’явилася інформація, що обласна військова адміністрація буде займатися демонтажем будівлі за кошти державного бюджету, в серпні 2022 року начальник ОВА інформував про наміри уряду Португалії взяти участь у відновленні навчальних закладів Житомирщини, що постраждали внаслідок ракетних ударів, один з цих об'єктів – ліцей №25 в Житомирі.

Фото з архіву редакції, зроблене вдень 4 березня 2022 року

Очікування на отримання коштів з держбюджету не справдилися, і під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету. На сесії Житомирської міської ради 23 лютого цього ж року депутати проголосували за виділення коштів на демонтаж зруйнованої будівлі, а 4 травня управління капітального будівництва оголосило тендер на виконання робіт з демонтажу будівлі ліцею № 25 за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 18 з очікуваною вартістю 18,6 млн грн. Тендер завершити не вдалося, бо наприкінці червня кілька батьків учнів зруйнованого ліцею звернулися до суду, щоб скасувати рішення міської ради про демонтаж будівлі, бо впевнені, що її можна відновити: для забезпечення позовних вимог суд ухвалив рішення про заборону демонтажу ліцею до завершення судового процесу. Зрештою на початку жовтня зруйнований ліцей просто огородили парканом.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 30 серпня внесли зміни в рішення щодо демонтажу будівлі ліцею №25: будуть зносити лише після затвердження проєкту відбудови закладу. Крім того, влада в апеляційній інстанції оскаржувала ухвалу Житомирського окружного адміністративного суду щодо заборони на проведення демонтажу, але отримала відмову.

29 листопада на Facebook-сторінці Спільнота Батьків Двадцять П'ятого Ліцею м. Житомира оприлюднили повідомлення про те, що 21 листопада 2023 року Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив батьківські позови і визнав незаконними рішення Житомирської міської ради про демонтаж та списання будівлі ліцею №25 (рішення суду оприлюднене 6 грудня).

«В черговий раз, просимо житомирську владу дослухатися до нас, поговорити з нами та почати діяти в інтересах громади та у рамках Закону України. Не руйнуйте один з найкращих та найсильніших навчальних закладів міста! Бо ми все одно цього не дозволимо!», - так завершується допис Спільноти Батьків.

Про долю зруйнованої будівлі та майбутнє одного з кращих ліцеїв Житомира Житомир.info 4 грудня поговорив з мером Житомира Сергієм Сухомлином.

- Чи правдиві закиди про те, що міська влада не збирається відбудовувати ліцей?

- Перша зустріч щодо ліцею у нас відбувалася з міністром закордонних справ Португалії в Житомирі ще 24 серпня 2022 року. І на цій зустрічі ми обговорювали фактично будівництво нового навчального закладу саме на цьому місці. Після цього, відповідно до нових ДБН, нам потрібно було збільшення земельної ділянки, і ми рішеннями сесії зробили технічну документацію і вже в цьому році зробили земельну ділянку площею більш ніж 2 га з призначенням для закладів освіти, і передали цю землю на ліцей №25. Казати про те, що в нас немає бажання відбудувати ліцей – це цілковита неправда. В листопаді 2022 року була онлайн-зустріч з міністром освіти Португалії і їх архітектурним державним бюро, яке проєктує всі заклади освіти Португалії – саме вони мають робити проєкт ліцею №25.

- Питання про технічні експертизи, яких є «штук п'ять» (з допису Спільноти Батьків про судове засідання) і деякі з них підтверджують, що ліцей можна відновити.

- Є дві експертизи, які мають «мокрі печатки» і занесені до державного реєстру. Першу експертизу робила обласна адміністрація, і ще в січні чи лютому цього року другу експертизу замовив саме ліцей №25: в березні директор ліцею отримав цю експертизу, де сказано, що ліцей треба демонтувати. Про інші експертизи мені не відомо. Можливо є якісь висновки, які й надавалися в суд.

- Міська рада не хоче чути батьків, спілкуватися з ними і налаштована на те, щоб знести ліцей – це дійсно так?

- Я багато разів збирав батьківський комітет, працівників ліцею: в сесійній залі було три таких зустрічі, десь 3-4 – в моєму кабінеті. Казати про те, що ми не спілкуємося – це абсолютна неправда, ніколи не відмовляв у зустрічах, коли були такі прохання.

- На цих зустрічах які пропозиції були від батьків?

- Пропозиції від батьків були абсолютно різні. Перше – просто відновити приміщення ліцею і все, друге – обговорювали, де буде знаходитися початкова школа, середня та старша. Ми тоді пришвидшували передачу ПТУ на вулиці Старовільській, але фактично нам це приміщення передали рішенням Кабінету міністрів лише в серпні, комісія не встигла нам до 1 вересня передати це приміщення. Ми розмістили дітей в іншому приміщенні, в ліцеї №33, там було обмеження щодо укриття і ми в короткий термін зробили ще одне на 500 дітей.

- Спільнота батьків ліцею №25 пише, що вони виграли суд першої інстанції, який скасував рішення міської ради про демонтаж.

- Я вітаю їх з цим рішенням суду. Скасування демонтажу може призвести до того, що буде обмеження по часу початку будівництва, бо якщо в реєстрі є два рішення про те, що будівлю треба демонтувати, то ні одна людина, яка буде займатися будівництвом, не візьме на себе відповідальність щодо будівництва. Потрібно буде проводити третю, четверту експертизи, щоб обійти ці моменти.

Скриншот з порталу Судова влада України

- Які подальші дії міської ради – подаєте апеляцію, скасовуєте рішення сесій і ухвалюєте нове?

- Ми не будемо подавати апеляцію, на сьогодні не це важливо, а важливо зробити проєкт і відбудувати ліцей. Це важливо. Після того, як цей процес піде, будемо юридично радитися, що нам робити.

- Як може піти цей процес, якщо частина батьків виступає проти? Тобто, будь-який ваш рух щодо демонтажу – це суд і спротив.

- Я думаю, проблема в тому, що у цих батьків немає повної інформації, а та, що доходить, у багатьох випадках викривлена. Будемо спілкуватися і пояснювати. Я думаю, що їх звернення до суду – це більше як спосіб привернути увагу до їх бачення подальшого відновлення і функціонування цього ліцею, а не про демонтаж чи не демонтаж. По-перше, вони хочуть, що на місці цього ліцею функціонувала і початкова школа, і середня, і старша школа. На останній нашій зустрічі, коли ми показували, як заповнюємо документацію для проєктування для португальського архітектурного бюро, саме так ми і подавали наше бачення відновлення ліцею №25. Це буде два окремих корпуси з окремими входами, два спортивних зали, дві їдальні. У нас з 2027 року буде реформа середньої освіти, яка передбачає створення профільних ліцеїв, і в Житомирі їх буде максимум 4-5. Нам потрібно не просто побудувати стіни, а зробити абсолютно нову якість і наповнити абсолютно новими сенсами. Кількість класів початкової і середньої школи буде навіть більша, ніж була в ліцеї №25, окремо в корпусі будуть класи самого ліцею, там буде декілька великих лабораторій з хімії, фізики, комп’ютерні простори розміром по 100 кв.м і багато чого іншого, що дійсно потрібно для ліцею високого рівня.

- Ви згадуєте заявку, яку заповнювали для португальської сторони, десь її можна побачити, ви її презентували, показували?

- Ми показували її батькам: кількість класів, два корпуси, все показували (див.ескізи внизу). Цю заявку ми заповнювали ще в серпні цього року.

- Планується ще якась зустріч з батьками?

- Планується, але я хотів її провести після форуму в Португалії. На 22 листопада був запланований форум в Лісабоні, де я мав брати участь і представники обласної адміністрації, посол України в Португалії і представники Міністерства освіти і науки України. Там мали говорити про конкретні терміни по відбудові ліцею №25. Але форум в черговий раз перенесли, бо Кабінет міністрів Португалії пішов у відставку, і вони чекають формування нового Кабміну, бо на сьогодні з португальської сторони немає кому підписувати цей документ.

- І все ж, чому ви впевнені, що чергова спроба демонтувати ліцей, щоб збудувати новий, не викличе спротив?

- Я думаю, що здоровий глузд у людей переважає.

- І останнє питання щодо запланованої на 6 грудня презентації роботи «над концепцією, стратегією та курикулумом для старшої профільної школи України і зокрема для майбутнього відновленого ліцею в Житомирі».

- Це окрема історія, хотілося відбудувати новий освітній простір, в якому діти старшої школи навчалися б по абсолютно іншій програмі. Я звернувся до Оксена Лісового, який ще тоді не був міністром освіти, а був в окопах під Харковом. Він приїхав у Житомир, коли був час, і за його допомогою сформувалася команда найкращих освітян України і не тільки з України. Ця презентація – це паралельний рух, який напряму не стосується ліцею №25. У нас була задача написати окрему програму для старших класів, якби вона була якісною, тоді можна було б захистити її в Міністерстві освіти, і старші класи нашого ліцею мали б право займатися по своїй абсолютно новій програмі. Державний фонд Фінляндії профінансував написання цієї програми і розробку програм по предметах, і це буде презентація програми для, фактично, всіх ліцеїв. Я вже частково бачив цю презентацію і можу сказати, що це абсолютно новий рівень навчання для дітей. Думаю, ця програма буде закладена в державну програму для старшої школи в Україні.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей №25 демонтаж Сухомлин ліцей Португалія відбудова суд  
Матеріали по темі