Інтерв'ю

Нові спеціальності, збільшення фінансування та «заморожена» ситуація з об’єднанням. Інтерв’ю з ректором ЖДУ

5 July 2024, 10:21

В Україні завершився другий навчальний рік в умовах повномасштабного російського вторгнення, як пройшов він у Житомирському державному університеті імені Івана Франка, яка ситуація у закладі з бронюванням працівників, чи з’явилися нові спеціальності, чи збільшилася кількість бюджетних місць та яка зараз ситуація з об’єднанням університетів – про це в інтерв’ю Житомир.info розповіла ректорка ЖДУ Галина Киричук.

- Почнемо з актуальної теми – аномального збільшення цього року кількості охочих вступити на магістратуру чи аспірантуру, яка ситуація у вашому університеті?

- Ми можемо на сьогодні констатувати факт, що в цілому по країні зареєструвалася дійсно більша кількість потенційних здобувачів вищої освіти освітнього рівня магістр і доктора філософії (PhD, аспірантура – авт.), однак вони мають пройти певні випробування і пройти їх успішно. Щодо умов прийому на PhD-рівень, то рішення анонсоване стосовно 160 балів тесту загальної навчальної компетентності, прийому лише на місця державного замовлення. Ми очікуємо цей офіційний документ, щоб потім провести засідання вченої ради і внести зміни до правил прийому.

- Іспити вже почалися?

- З 25 червня почалося лише складання ЄВІ – єдиного вступного іспиту, який складається з двох компонентів: англійської мови і тесту загальної навчальної компетентності. Щодо кількості заяв, то ми про це можемо говорити лише після офіційного початку прийому заяв до університету. Якщо говорити про магістрів, то подача заяв починається з 1 серпня, на аспірантуру – з 22 липня. До цього ми не можемо спрогнозувати кількість заяв, конкурс. Дійсно, цього року передбачається, що буде попит саме на PhD-рівень, а на магістратуру, думаю, цього року ажіотажу не буде, повернемося до рівня набору, який був до 2022 року, бо прибрали можливість отримати відстрочку для здобувачів другої вищої освіти.

- На нещодавній нараді ректорів у начальника ОВА обговорювали це питання?

- Говорили про правильне ведення військово-облікової документації, вчасну подачу документів на звірку до ТЦК і уникнення будь-яких порушень під час вступної кампанії 2024 року.

- Для викладачів є бронювання?

- Не бронювання, а відстрочка, яка надається на підставі статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»: на відстрочку мають право науково-педагогічні працівники, у яких є науковий ступінь. На сьогодні таких працівників в університеті 54: 32 знаходяться на обліку в житомирському ТЦК та СП і ще 22, які знаходяться на обліку в інших ТЦК по всій Україні.

- Викладачі ЖДУ, які на початку повномасштабного російського вторгнення пішли захищати Україну, вже повернулися до роботи чи продовжують воювати?

- У нас семеро викладачів добровільно мобілізувалися, троє з них – доктори наук. На зараз одного вже комісували у зв’язку зі станом здоров’я – доктора наук з кафедри журналістики. Один доцент знаходиться сьогодні на ВЛК, бо переніс за цей період два інфаркти. Інші продовжують службу в Збройних силах України.

- Що дає наказ МОН про визнання університету критично важливим?

- Він дає можливість бронювати 50% від загальної чисельності військовозобов’язаних, це стосується тільки працівників закладу. На сьогодні відповідні пакети документів подані, таких осіб у нас не так багато – 107, маємо право забронювати 53 особи, на бронювання ми подали 29 осіб, це чоловіки. У нас є й військовозобов’язані жінки, але вони попадають в категорію тих, хто має право на відстрочку.

- Кілька днів тому Уряд затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки, який передбачає відрахування студентів за відмову від її проходження.

- Ми надаємо можливість нашим студентам за бажанням навчатися на військовій кафедрі будь-якого закладу освіти, який здійснює таку підготовку. Найбільш партнерські відносини у нас з Житомирським військовим інститутом імені С.П.Корольова: наші здобувачі освіти мають можливість проходити там військову підготовку. Щодо нового порядку і процедури відрахування – наразі жодних нормативних документів у нас немає.

Фото з сайту ОДА

- В університеті плануєте створювати військову кафедру?

- Насправді в Міністерстві освіти і науки обговорюється питання, що при кожному університеті має бути відповідний блок підготовки. Як тільки будуть нормативні документи, які дозволять рухатися в цьому напрямку, ми їх будемо розглядати.

- У вас є для цього база, є викладачі?

- Думаю, що до того часу наші викладачі, які мають бойовий досвід, повернуться і будуть здійснювати цей процес.

- Щодо нового предмету «Захист України» - ви долучаєтеся до підготовки викладачів?

- Наразі ми не відкрили таку освітню програму, тому що під неї має бути в першу чергу кадрове забезпечення і в другу чергу – матеріально-технічне забезпечення. Поки що в нашому університеті ця програма не функціонує.

- На які спеціальності цього року збільшилася кількість бюджетних місць, а на які можливо зменшилася?

- Якщо говорити про максимальні показник, які ми подавали в МОН, комісія розглядала їх і затверджувала, то на галузь «Освіта» державне замовлення збільшилося, а на такі спеціальності, як «Політологія», «Історія і археологія», «Журналістика», «Філологія (германські мови, перша англійська)», «Філологія (слов’янські мови, перша польська)» державне замовлення дещо знизилося. На решту освітніх програм знаходиться в межах минулого року. Якщо порівнювати в цілому по університету, то загальна кількість бюджетних місць у порівнянні з минулим роком збільшилася.

- А як щодо «Психології»?

- Ця спеціальність сьогодні під особливо пильним наглядом держави: на спеціальності «Фізична терапія і реабілітація», «Психологія», «Спеціальна освіта. Логопедія» планується збільшення кількість місць державного замовлення. Чекаємо постанову Кабміну, якою затвердять це державне замовлення по країні, і тоді можемо зорієнтуватися як це буде.

- За результатом тогорічної вступної кампанії Житомирський державний університет імені Івана Франка за кількістю зарахованих на бюджет посів І місце в області, яка кількість бюджетних місць буде цьогоріч?

- Конкурсна комісія Міністерства освіти і науки для університету затвердила максимальні обсяги державного замовлення на 2024 рік – 915 місць для освітнього ступеня «Бакалавр» та 353 місця за ступенем «Магістр». Крім, того пропонуємо вступникам 38 місць фіксованого обсягу держзамовлення на бакалаврат та очікуємо на затвердження фіксованих обсягів до магістратури та аспірантури.

- Плануєте цього року відмовлятися від якихось спеціальностей чи відкривати нові?

- Ми минулого року робили ревізію освітніх програм і відмовилися від деяких спеціальностей, а в цьому році відкрили нові – 12 освітніх програм. Зокрема, десять абсолютно нових: «Хімічні технології та інженерія», «Лісове господарство», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Інформаційно-аналітична робота та діджиталізація документаційних процесів», «Мультимедійне видавництво та масова комунікація», «Молодіжна робота», «Соціальна робота. Соціальна медіація», «Математика та аналітика», «Комп’ютерні системи та мережі», «Інформаційні системи та технології». Дві освітні програми нам довелося змінити у зв’язку зі зміною законодавства: «Середня освіта (Технології)» і «Середня освіта (Історія та громадянська освіта)».

- Нові спеціальності «Лісове господарство» та «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» ідентичні тим, які є в Поліському національному університеті. Мітинги проти об’єднання університетів ще не забулися. З чого все почалося і яка ситуація зараз з об’єднанням закладів?

- Почнемо з того, що ми не мали надавати свої пропозиції щодо об’єднання університетів, у нас попросили програми бачення розвитку утвореного об’єднаного університету, але механізм його утворення не був на той момент проговорений. На початок березня, коли почалося таке бурхливе обговорення у соцмережах, жодного нормативного документа на рівні міністерства чи держави не було. До цього відбулася одна консультація в присутності мене, як керівника університету, Олега Васильовича (Скидана, ректора ПНУ), як керівника університету, заступника міністра освіти і науки і директора департаменту вищої освіти МОН. Це мало характер консультацій про те, як ми бачимо роль університетів, як ми бачимо їх розвиток і якщо стане питання об’єднання, то чи не втратить унікальність той чи інший університет.

Мітинг на майдані Корольова 21 березня 2024 року

- Зараз об’єднання в стадію «замороження»?

- На сьогодні міністр освіти і науки офіційно виступив щодо питання об’єднання університетів: на момент проведення НМТ, ЄВІ і вступної кампанії цей процес заморожений.

- І повернуться до нього з вересня?

- Важко сказати. Можливо, вивчать, подивляться «родзинки» університетів і вступна кампанія допоможе показати, що кожен університет в Житомирському регіоні є унікальним і єдиним в своєму роді.

- Або вирішать об’єднати всі три в один…

- Ні. Позиція міністерства говорить про те, що має бути конкуренція, тому в обласних центрах, які мають населення приблизно як Житомир, передбачається існування мінімум двох університетів, які б створили конкурентне освітнє середовище і стимулювали розвиток один одного.

- Цього року вже був другий випуск наукового ліцею при ЖДУ?

- Так, перший випуск був минулого року і він показав дуже вдалий результат: в загальному рейтингу складання НМТ, який залежить не тільки від результату, а й від кількості дітей, які складали, кількості дітей, які з'явилися на НМТ, ми отримали третій результат по Житомиру. Всі діти, які складали НМТ, навчаються в закладах вищої освіти не лише України, але й Європи. Тому ми вважаємо, що цей напрямок розвитку досить позитивний.

- До вашого університету скільки випускників ліцею поступили?

- Насправді до нашого університету вступив невеликий відсоток: випускалося 86 дітей, лише 30 випускників вступили до ЖДУ. Наче й не немало, але це не та практика, коли 90-99% випускників таких закладів загальної середньої освіти вступають до конкретного закладу вищої освіти. Ми дали можливість обирати. І насправді маємо вже таку зворотну відповідь від наших випускників, які, наприклад, вступили в київські університети, до нашого університету, в львівський університет: коли вони зустрілися на зимових канікулах і поділилися своїми враженнями, то було приємно, що ті, хто вчилися в київських університетах, дещо заздрили нашим студентам, бо фактично наше навчання відбувається офлайн, в аудиторному форматі і має свої звичайно переваги. І справа не лише у«тривогах», а й в можливостях: розташування укриттів, розташування корпусів, наявність в очному блоці науково-педагогічного складу університету. Треба віддати належне, що нам вдалося зберегти практично в повному складі науково-педагогічний колектив, лише 2% викладачів виїхали за кордон.

- Кількість дітей, яка вступає зараз в ліцей, менша?

- Навпаки. Ми маємо сьогодні вже повністю набраних два класи іноземної філології, повністю набраний історико-правовий клас, майже повністю (29 з 30 осіб) фізико-математичний клас і лише здійснюємо добір в хіміко-біологічний клас. Таким чином, по факту, ми випустили три класи, а набрали п'ять, свій повний ліцензійний обсяг.

- Чому збільшується кількість охочих навчатися у вас?

- Я думаю, що багато чинників впливає, це і очний формат навчання, і підібраний викладацький склад, і інша атмосфера, така більш доросла. Також це враження батьків і випускників, і учнів ліцею, які сьогодні панують в місті Житомирі, які розказують про ті можливості, що тут мають діти. «Сарафанне радіо» працює.

Випуск ліцею у 2024 році, фото ЖДУ

- При цьогорічному розподілі державних коштів з трьох університетів Житомира ЖДУ отримав найбільше. На що це впливає?

- Фактично це впливає на фінансування життєдіяльності університету. Ці кошти ми маємо право розподіляти на комунальні послуги, на оновлення матеріальної бази, на заробітну плату і нарахування на неї і взагалі на розвиток університету. Кошти виділялися по формулі, яка враховує багато аспектів.

- Щодо вступної кампанії – на базі університету діють онлайн-курси підготовки до НМТ та ЄВІ, які переваги або додаткові можливості це дає?

- Починаючи з 2022 року університет проводить безкоштовні онлайн-курси підготовки до НМТ та ЄВІ для того, щоб дати можливість абітурієнтам перелаштуватися до нового формату вступних іспитів, проконтролювати набуті раніше знання, визначити свій рівень підготовки. Учасниками курсів щороку є понад 500 осіб з різних областей України, територій активних бойових дій, учні, які перебувають за кордоном. За результатами підсумкової атестації учасники курсів НМТ отримують до 10 додаткових балів до конкурсного балу при вступі до університету для здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» на спеціальності, яким надається особлива підтримка держави.

- Як університет працюєте зі вступниками, які з початку повномасштабного вторгнення стали внутрішньо переміщеними особами чи виїхали за кордон, але бажають навчатися в Україні?

- У 2022 році було прийняте рішення цифровізувати процес вступу та розроблений ряд діджитал-ресурсів на університетській онлайн-платформі Ентер, які допоможуть сучасному вступнику, навіть перебуваючи за межами країни, зорієнтуватись та скласти дорожню карту успішної вступної кампанії. Пропонуємо можливість вступникам розрахувати конкурсні бали по спеціальностях, використовуючи онлайн-калькулятор та оцінити свої шанси отримати рекомендацію на навчання за державним замовленням, порівнюючи власний конкурсний бал із прохідним балом на бюджет по спеціальностях у минулому році. Подаючи заяву на вступ до університету абітурієнт може відслідковувати процес опрацювання своєї електронної заяви, дізнатися в день іспиту результати складених випробувань та ознайомитись з рейтинговими списками. Крім того, для студентів в університеті розроблена та впроваджена зручна електронна система забезпечення навчального процесу (розклад, успішність, електронна бібліотека, поселення в гуртожиток), що дозволяє навчатися максимально ефективно і зручно – у будь-який час та в будь-якому місці.

- Сьогодні багато вступників мають певні пільги, наприклад, діти учасників бойових дій, внутрішньо переміщені особи, діти-сироти, скільки бюджетних місць виділяється для цих категорій?

- Перш за все, хочу наголосити, що такі вступники до подачі першої електронної заяви мають прийти до приймальної комісії університету для перевірки та завантаження необхідних пільгових документів до єдиної державної бази з питань освіти. Лише у такому випадку вони зможуть скористатися особливими умовами вступу на державне замовлення: зарахування за квотами – 10% бюджетних місць по кожній спеціальності, вступ по співбесіді, переведення на місця державного замовлення. З 1 липня в ЖДУ працює консультаційний центр допомоги вступнику, де допоможуть кожному абітурієнту з вибором спеціальності та аналізом можливостей навчатись за державним замовленням, створенням електронного кабінету вступника, визначенням і підтвердженням пільгової категорії.

- Які умови та скільки коштує проживання в гуртожитках університету?

- Університет забезпечує всіх бажаючих житлом у гуртожитку. Вартість проживання визначена в законодавстві та становить для студентів денної форми навчання 800 гривень за місяць. У нас зручне розташування навчальних корпусів університету та гуртожитків – «усе поруч», для маломобільних верств населення встановлено пандуси, щороку оновлюємо інфраструктуру. Чотири наших гуртожитки мають власні укриття і лише в одному немає власного укриття, але воно є поруч у навчальному корпусі, на відстані менше ніж 300 метрів.

Кімната в одному з гуртожитків ЖДУ

- Одним з найкращих показників у ЖДУ було працевлаштування випускників, з якою спеціальність зараз найлегше найти роботу?

- Насправді найлегше працевлаштуватися тим освітнім програмам, які задіяні в державному секторі, шалений попит на цих випускників, студенти 3-4 курсу уже фактично працевлаштовані. Державний сектор – це не тільки освіта, це й соціальні працівники, ІТ-сфера, абсолютно всі освітянські спеціальності, сфера лабораторій хімічних та біологічних. Як не дивно, фактично десь 25% випускників гуманітарних спеціальностей також мають працевлаштування. Ми сьогодні не можемо в повній мірі задовольнити потреби, наприклад, в психологах, не можемо задовольнити ринок працевлаштування логопедами. Велика кількість спеціальностей і не освітянських сьогодні на ринку праці досить затребувана.

- Тобто роботи вистачає?

- Роботи вистачає, але тут питання більше по зарплаті. Як правило випускники, напевно, будь-якого університету отримують ту мінімальну заробітну плату, яка передбачена державою, але вони хочуть жити краще і розвиватися, й інколи вони не затримуються на своєму першому робочому місці. Але завдання університету розвинути студента так, щоб шоста його робота дала йому абсолютно все – і моральне задоволення, і матеріальний достаток. А перші п'ять – це досвід. Фактично наші показники працевлаштування, якщо порівнювати з іншими університетами України, одні з найвищих – 12 місце. До повномасштабного вторгнення показники були ще кращі, але ж тут аналізується працевлаштування не в перший рік випуску, а три роки після випуску. Ми знаємо, що переважно виїхали за кордон жінки з дітьми, а в нас основний контингент студентів – це дівчата.

- В статистиці щодо збільшення кількості чоловіків першокурсників у 2022-2023 роках ваші кількісні показники у порівнянні з іншими університетами Житомира не дуже великі: зі 100 у 2020 році до 400 у 2023 році.

- Насправді в ці 400 враховані абсолютно всі, ми робили аналіз і у нас лише 156 осіб поступили на другу вищу освіту, які є військово зобов'язані. Також у нас збільшилася кількість спеціальностей в магістратурі, на які є попит у чоловіків, наприклад – «Комп'ютерні науки». Крім того, у нас раніше на спеціальність «Психологія» йшли дівчата, а зараз на неї є великий попит у чоловіків, особливо у військовослужбовців, які демобілізовані. При цьому велика їх кількість вступає не тільки на заочну форму навчання, але й на стаціонар. І треба віддати належне, вони намагаються взяти максимально для себе в плані освітнього блоку. Вони розуміють, що їм треба і досить наполегливо до цього йдуть.

- Кажуть, що з військовими краще працюють психологи, які самі були військовими.

- Це справді так. Крім того колишні військові у нас навчаються й на інших спеціальностях – тренерські, вчительські. Ті, хто більш замкнутий, йдуть на IT: «Середня освіта (Інформатика)», «Комп'ютерні науки». Також наші працівники здійснюють волонтерську діяльність для військовослужбовців, які проходять реабілітацію, знаходяться в госпіталі, потребують певної допомоги: це індивідуальні психологічні консультації; групові тренінги, які проводять психологи; допомога логопедів. Кафедра образотворчого мистецтва займається арттерапією – проводить майстер-класи з малювання, виготовлення виробів в фетру чи пластиліну, це розвиває дрібну моторику і разом з медикаментозним лікуванням сприяє виведенню з контузій різних рівнів.

- В ЖДУ також доступне навчання за ваучерами, які оплачує держава?

- Ми досить активно співпрацюємо з центрами зайнятості, які видають такі ваучери певним категоріям осіб. Ми розповідаємо про наші освітні програми. Там єдина умова – освітня програма має бути акредитована для того, щоб можна було за нею навчатися. Але ми успішно акредитуємо ті освітні програми, які у нас мають попит, і готуємо за цими програмами по ваучерах.Найбільший попит сьогодні має «Психологія» та «Публічне управління і адміністрування».

- Крім ваучерів можливо є якісь безплатні курси чи тренінги?

- Звичайно. Наприклад, кафедра української мови у нас проводить волонтерські заняття для внутрішньо переміщених осіб з вивчення української мови. В цьому році наш табір денного перебування «Веселкова країна» також приймав дітей внутрішньопереміщених осіб, організовував дозвілля дітям.

- Що було найскладніше минулого навчального року?

-Напевно, найскладніше, що було, це зовнішній вплив інформаційний, негативний, на колектив, коли необхідно було пояснювати, що ми самодостатні, що ми індивідуальні, що ми маємо працювати і розвиватися. Це було найскладніше.

- Щоб ви побажали чи порадили тим особам, які здійснювали цей вплив?

- Побажала б спочатку продумувати свої дії та аналізувати наслідки.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖДУ Киричук вступ абітурієнт спеціальність університет  
Матеріали по темі