Місто

У центрі Житомира відкрили «Алею Слави Героїв» з портретами загиблих захисників

29 August 2024, 17:17

29 серпня, в День пам'яті захисників України у Житомирі на майдані Корольова відкрили «Алею Слави Героїв».

Рідні полеглих воїнів говорять, що люди мають пам’ятати тих, хто боровся за їх свободу, тому тепер у центрі міста житомиряни зможуть бачити портрети своїх захисників.

«Перед фото загиблих воїнів житомирян хочу пообіцяти, що гідно нестиму пам’ять. Ми діти Героїв, захисників України, зробимо все можливе, щоб Україна була найкращою у світі державою. Слава Україні!», – говорить син загиблого захисника Олександр Мельник.

«Два роки та три місяці страждань. Що хоче розбите серце дружини? Це тільки смерть ворогам за те, що вони забрали спокій у наших сім'ях, забрали найрідніших, вкрали наші серденьки. Ми будемо вічно пам'ятати. Дана Алея слави – це один з методів пам'ятати», – ділиться дружина загиблого захисника Інна Городня.

«Одна з заповідей блаженства Господніх говорить: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться». Наші сини, брати вже у Царстві Небесному. Велика заслуга нас усіх у тому, що своєю пам’яттю, своєю щирою молитвою ми допомагаємо їм зайняти своє місце у Царстві Небесному. Вічна пам'ять Героям», – сказав батько загиблого захисника Василь Солонинка.

Представники Ради Християнських церков Житомирщини освятили «Алею Слави Героїв». Після спільної молитви присутні поклали квіти до стендів з портретами воїнів.

Дружини загиблих захисника кажуть, що дана алея має стати місцем, де кожен буде вшанувати пам'ять наших воїнів.

«Це нагадування нашим містянам про те, що в країні війна. Кожного дня гинуть хлопці, ми ховаємо дуже багато Героїв, тих, хто хотів жити, ходити пити каву. І це показник того, що люди будуть ходити, бачити, що війна не закінчилася, війна триває. Є нюанси, що люди кажуть: ні, не подобається. Але тут річ не у тому, щоб подобалось. Тут річ у тому, що має бути видно кожного, що мають бачити кожного Героя», – зазначила дружина загиблого захисника Катерина Олійник.

«Вони віддали найголовніше – своє життя. Я пам'ятаю, але хочеться, щоб інші люди знали, що за них люди віддали своє найцінніше – це життя. Через те, що ми вже чекали, хотіли, на даний час сказали, що це тимчасово, то я задоволена. В мене нема ніяких питань. Дуже хотіла б звернутися до житомирян, щоб вони пам'ятали, якою ціною вони сьогодні можуть жити, вставати зранку і йти по своїх справах, щоб вони пам'ятали наших Героїв хвилиною мовчання, і як проходять, щоб зупинялись на хвилинку і пам'ятали», – сказала дружина загиблого захисника Тетяна Ткачук.

Нагадаємо, на початку липня цього року заступник мера Олег Смаль розповідав, що загальна вартість проєкту близько 600 тис. грн, стенди з портретами планують встановити до Дня пам'яті загиблих захисників України, який відзначають 29 серпня. 16 серпня у центрі Житомира, на майдані Корольова, почалися підготовчі роботи для встановлення «Алеї Героїв», які загинули за Україну, яку планували офіційно відкрити в День пам’яті захисників України.

Як повідомляв Житомир.info, під час сесії Житомирської міської ради 11 квітня 2024 року мер Сергій Сухомлин розповів, що з родинами загиблих обговорювали створення «Алеї пам’яті», але не всі сім’ї загиблих хочуть розміщувати там портрети своїх рідних. 15 квітня 2024 року у міській раді на зустрічі з родинами загиблих обговорювали місце встановлення «Алеї Героїв». До початку травня затвердили ескізний проєкт, але потім за побажаннями рідних загиблих захисників вносили зміни і тому не встигли встановити до 23 травня – Дня Героїв, як планували.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: алея пам'яті майдан Корольова алея героїв  
Матеріали по темі