20 April 2024, 14:09 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"Кінець гранітно-феодального соціалізму у смт. Головино." Частина Друга. «Рейдерство, переворот, чи відновлення справедливості ?!»

   

Події останніх днів навковколо  смт. Головино, що в Черняхівському районі та зокрема на головинському кар’єрі  стурбувало чи не всю Україну. Що ж насправді коїться в славнозвісному колись на весь Радянський Союз головинському кар'єрі - переворот, відновлення справедливості, чи як його дехто називає, рейдерське захоплення?!

Спробуємо розібратись в деталях подій, навівши аргументи та факти. 

    За офіційною інформацією 20 cічня Фонд державного майна (ФДМ) спільно зі Службою безпеки України та Національною поліцією повернули єдиний майновий комплекс державного підприємства (ДП) "Головинський кар'єр" (смт Головине Житомирської обл.) В державну власність з незаконного користування колишнього орендаря.

     Як повідомляє прес-служба ФДМ в п'ятницю, договір оренди кар'єра, укладений з ПАТ "Головинський граніт" (Київ), закінчився 21 грудня 2015 року, проте підприємство відмовилося повертати державі її власність і ухилявся від такого зобов'язання понад рік.

    "З питання повернення" Головинського кар'єра "державі пройшло близько 100 судових засідань, які регіональне відділення ФДМ по Житомирській області виграло. Але колишній орендар не тільки не виконав рішення судів, але і створював безліч перешкод для повернення державного майна в держвласність. Наприклад, їм була найнята приватна охорона, яка чинила опір правоохоронним органам ", - йдеться в повідомленні.

Ніби все правильно, законно та справедливо, проте слід зазначити, що пресс-служба Житомирського регіонального відділення Фонду не вдається в деталі, а це не завадило б. Тож чи перетвориться Головине в сьогодняшній бурштиновий Олевськ, враховуючи фактор домінування в цьому моменті силовиків, питання риторичне?!

 

          ЦІКАВОЮ ТА СЛУШНОЮ, НА МІЙ ПОГЛЯД Є ІНША ВЕРСІЯ ЦІЄЇ СИТУАЦІЇ. З ранку 20 січня в наслідок огляду трьох земельних ділянок (Ухвала від 16.01.2017р. Корольовського районного суду м. Житомира суддя Драч Ю.І.) за адресом смт. Головино, вул. Адміністративна 8 співробітниками СУ Головного управління НП в Житомирській області за допомогою озброєних співробітників СБУ  та приватних охоронних структур, всього біля 40 осіб  відбулося захоплення приватної власності  ПАТ «Головинського граніту» та ТОВ «Головинський граніт».

За аналогічних обставин ще 10. 01. 2017 р. (http://reyestr.court.gov.ua/Review/63964204) Ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира від 10.01.2017р. «більш принциповими» слідчим суддею було відмовлено в проведенні огляду земельних ділянок в наслідок того, що земельні ділянки Сліпчицького, Головинського, Головинського-1 родовищ, які знаходиться на території Черняхівського району, Житомирської області, за адресою: Черняхівський район, смт. Головино, оскільки земельні ділянки належать територіальній громаді та державі, тобто, не перебувають у володінні конкретної особи, а тому вказане клопотання не підлягає розгляду слідчим суддею. Європейський принцип «правової визначеності» не для нашої країни, особливо коли питання в чужих коштів.

         Голову правління ПАТ «Головинській граніт» разом зі співробітниками за допомогою зброї «поборники правопорядку» змусили залишити приватну власність. В будівлях каменотесного цеху та на приватній земельній ділянці ПАТ «Головинський граніт» залишилось майно суб’єктів господарювання.  Сумарна балансова вартість захоплених приватних активів близько 35000000 грн.

         Представники ПАТ «Головинський граніт» мали можливість тільки спостерігати за протиправними діями співробітників правоохоронних органів.

         Зі змісту вище наведеної рішення суду зокрема вбачається, що посадові особи ПАТ «Головинський граніт» здійснюють протиправне користування надрами на Головинському родовищі лабрадоритів. Для довідки - це затоплений кар’єр біля підприємства де місцеві влітку проводять свій відпочинок, а рибалки тягають п’ятирічних карасів. Наведене свідчить на користь «незалежної» Фіміди.     

         З настрою керівника ДП «Головинський кар’єр»  Горбаня Ф.І. та місцевих «феодалів» вбачається, що незабаром кар’єр запрацює  на захопленій в товариства техніці  «по чорному», досвід Олевської республіки не вчить наших можновладців.

Разом з тим запрошуємо місцеву громаду та всіх небайдужих 31.01.2017р. 10.00 на Черняхівського районного суду по головному бухгалтеру ДП «Головинський кар’єр»  Назарову М.М. де буде вирішуватись питання по його притягненню до кримінальної відповідальності  за  минулу «титанічну працю» з Горбанем Ф.І. в ПАТ «Головинський граніт». Розмір матеріальної шкоди нанесеної товариству складає майже мільйон гривень.

         Крім цього з 20 січня товариство знеструмлено, в наслідок чого закінчився «соціальний тягар» по постачанню води в селище. Разом з власником,  постраждають і прості працівники ПАТ «Головинський граніт» і ТОВ «Головинський граніт», оскільки повністю заблокована робота наведених підприємств, а майно захоплено.

         Інформація надана представником ПАТ «Головинський граніт» адвокатом Евіним Андрієм Костянтиновичем, якого за наявності діючого договору надання правової допомоги ПАТ «Головинський граніт» та ордеру  не допустили до представництва інтересів товариства, в наслідок визнання «на глаз» слідчим Григоровичем І.В. недійсності договору, оскільки останній підписаний від імені товариства минулим головою правління. В якому Гарварді навчався цей юрист остається загадкою.   

Цей випадок не може не обурити, оскільки є демонстрацією зневаги до прав приватної власності. Наведене свідчить, що окремі співробітники СБУ та «поліції  працюють методами  НКВС 30-х років, не нехтують виходом за межі правового поля, взагалі  не мають елементарних уявлень про норми  кримінального процесу... 

Більш імовірнішим є те, що не держава, а силовикі бандитським способом взяли під контроль кар'єр. І це нічим хорошим не пахне. Візьмемо до прикладу Іршанський ГОК, чи "Олевську бурштинову республіку", боюсь наврочить, але все йде за тим же сценарієм.

   За іронією долі ця подія збіглась з іншою надзвичайню подією. За борги підприємства перед ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» відключили енергопостачання, звідки Головине бере воду на побутові потреби. Цілий день Головинський селищний голова Іван Гетманенко намагався вирішити це питання, звертаючись до очільників обласної та районної державних адміністрацій, у компетенції яких було виправлення катастрофічної ситуації. Результатів – жодних. Борг за елекроенергію сягає майже півмільйона гривень.

І коли робочий день закінчився, стало зрозумілим, що на Головине насувається екологічно-побутова катастрофа: ні водогін, ні каналізація без електроенергії не працюватимуть. Фекальний колапс у суботу вранці – перспектива печальна. На вихідні електроенергію включили, але що буде в понеділок поки що не відомо.

Ситуація з відключенням електроенергії є частоково наслідоком безвідповідальності та службової недбалості багатьох попередників. Зокрема це упершу чергу стосується попереднього очільника селища і керівництва кар’єру. Бомба уповільненої дії, детонація якої готувалась десятками років почала спрацьовувати

 

 ФГИУ и силовики вернули государству «Головинский карьер»