29 March 2024, 16:13 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі відзначили свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва

 13-15 жовтня у Житомирському районі пройшли офіційні заходи з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, яке в українців традиційно відзначається ще і як День козацької слави. Розпочалися святкування 13 жовтня у Кодні, де у дружньому колі пройшло районне театралізоване свято «Встань, козацька славо!».

Участь у заходах взяли голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, заступник голови районної ради Олег Білецький, сільський голова Наталія Бовсунівська, депутати районної ради, члени Громадської ради при РДА, представники МГО «Козацтво Запорозьке», жителі села, представники підприємств, установ та організацій району.

Корені цього свята – в сивій давнині. 14 жовтня, Покрову Пресвятої Богородиці, ще січовики-запорожці зробили своїм військовим святом. Відтоді не одне покоління українців, борців за її незалежність та свободу відзначали його як день козацької слави та власної звитяги. Свято 14 жовтня поєднує наші християнські традиції, спадщину українського козацтва, армії Української Народної Республіки та Української Повстанської Армії. Тому найбільшою мірою це свято асоціюється зі справжніми героями України, учасниками антитерористичної операції і бойових дій, учасниками війни за нашу Незалежність, з теперішніми Збройними Силами, Національною гвардією, волонтерами, працівниками оборонних підприємств.

Саме тому з 2014 року на Покрову ми відзначаємо ще й День захисника України. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників територіальної цілісності України. При цьому кожні два роки святкування цих знаменних дат у нашій Кодні буде проходити у форматі загальнообласного заходу під назвою «Козацька Покрова».

Цього року свято у Кодні розпочалося із покладання квітів до Гайдамацької могили та пам’ятника Тарасу Шевченку. Було покладено квіти й до пам’ятника коднянцям, які загинули в роки Другої світової війни.

У ході урочистої частини, яка пройшла на майданчику перед місцевим будником культури, С. Микитюк привітав учасників та гостей заходу з трьома величними святами, акцентувавши увагу саме на Дні захисника України, вручивши подяки та грамоти райдержадміністрації кращим представникам військових частин, що дислокуються на території району.

«Наразі Україна переживає тяжкі часи, але ми маємо багато людей, справжніх патріотів, які готові зі зброєю в руках захищати наше мирне життя. Тож дякую усім, хто боронить суверенітет та незалежність нашої держави. Дякую усім військовим, які допомагають нам у справі військово-патріотичного виховання молоді. Ми усі – єдиний народ, незалежно від політичних та релігійних уподобань, тож маємо зробити все можливе, аби наша рідна країна процвітала», - відзначив С. Микитюк.

Після офіційної частини свята на гостей чекала широка концертна програма, святковий ярмарок «Козацькому роду нема переводу» з представленням продукції кращих виробників району, дитяче містечко (батути, дитячий потяг, солодощі), спортивна та конкурсно-розважальна програма для дітей, представлена РБК, частування кулішем та юшкою, гостинні намети сільських рад.

Продовжилося святкування 14 жовтня. У цей день святкові заходи пройшли у Озерному, де одночасно відзначили День селища, у Василівці, Березівці та Вересах, де також пройшли заходи в рамках святкування Дня села. Аналогічні заходи проведено у неділю 15 жовтня у Глибочиці та Вигоді.