18 April 2024, 12:46 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Мешканці Житомирського району можуть отримати вторинну медичну допомогу за місцем проживання

 Медичну допомогу населенню Житомирського району на первинному рівні надає комунальна установа «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської районної ради, а на вторинному рівні надання медичної допомоги - КУ «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради, яка забезпечує надання амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної допомоги населенню району.

На виконання розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації, з метою покращення якості та доступності надання медичної допомоги КУ «ЦРЛ» та КУ «ЦПМСД» було розроблено графік виїзду вузькопрофільних спеціалістів районної лікарні - хірурга, гінеколога, невролога, офтальмолога у села району для огляду та консультацій місцевого населення за місцем проживання.

Огляди населення проводяться на базі структурних підрозділів ЦПМСД - амбулаторій загальної практики сімейної медицини, ФАПів та фельдшерських пунктів. Виїзні прийоми бригадою фахівців проводилися з 26 вересня по 19 жовтня поточного року у 8 населених пунктах.

Лікарі загальної практики-сімейної медицини та фельдшери забезпечили явку на обстеження в першу чергу хворих з диспансерної групи. Важких хворих, що самостійно нездатні пересуватись було оглянуто на дому. Всі хворі отримали рекомендації фахівців. Особи, що потребували дообстеження та оздоровлення (зокрема хірургічного лікування) в стаціонарних умовах отримали направлення до районної лікарні. В середньому за один виїзд було оглянуто до 50 осіб та 2-5 на дому.

Співпраця КУ «ЦРЛ» та КУ «ЦПМСД» у вигляді спільних оглядів населення сімейним лікарем та вузькопрофільними спеціалістами виїзних бригад дозволяє покращити якість надання медичної допомоги та робить більш наближеною спеціалізовану медичну допомогу до населення району, забезпечує оздоровлення диспансерної групи, дозволяє раціонально використати потужності стаціонару районної лікарні.

  Важливим напрямком роботи є й організація виїзного обстеження населення району пересувним флюорографом. Важливість цієї роботи пояснюється тим, що за останні роки захворюваність всіма формами туберкульозу в Україні збільшилася у рази. Щороку туберкульоз забирає набагато більше життів, аніж всі інші інфекційні та паразитарні хвороби разом взяті.

Тому ситуація з розповсюдженістю туберкульозу та виявленню нових випадків захворювання жителів Житомирського району не може не викликати занепокоєності - відмічається зростання кількості випадків ВІЛ-асоційованого туберкульозу, виявлення деструктивних форм туберкульозу (з розпадом та бактеріовиділенням) та мультирезистентного туберкульозу при відносно стабільній загальній кількості нових випадків захворювання на туберкульоз.

Давно відомо, що одним з дієвих методів ранньої діагностики туберкульозу легень є проведення флюорографічного обстеження населення. За 9 місяців 2017 року на стаціонарному флюорографі в районній лікарні проведено близько 18 тисяч профілактичних флюорографічних обстежень.

При цьому велику частку осіб з групи ризику захворювання на туберкульоз складають непрацюючі люди пенсійного віку, що два та більше років не проходили флюорографічне обстеження, особи з низькими статками та такі, що ведуть асоціальний спосіб життя. Для цієї групи осіб найбільш дієвим заходом з раннього виявлення захворювання на туберкульоз легень є проведення флюорографічного обстеження з використанням пересувного флюорографа, тобто виїзди по населених пунктах району машини з флюорографічною установкою. Востаннє на території Житомирського району пересувний флюорограф працював в 2013 році.

Саме тому новопризначеним головним лікарем КУ «ЦРЛ» Тарасом Собком для  покращення обстеження населення на туберкульоз легень було запропоновано взяти в оренду пересувний флюорограф з Пулинського району - місця попередньої роботи Тараса Дмитровича. Це починання знайшло активну підтримку голови районної державної адміністрації Сергія Микитюка та голови районної ради Сергія Крутія.

КУ «ЦРЛ» спільно з КУ «ЦПМСД» було розроблено графік руху пересувного флюорографа з максимальним охоплення населених пунктів нашого району. Роботу флюорографа було розпочато з 18 жовтня в с. Піщанка. Наразі обстежені села Піщанка, Оліївка, Світин, Гадзинка, Кам'янка, Довжик, попереду обстеження ще у близько 24 населених пунктах району.

Медичні працівники населених пунктів, куди приїздить пересувний флюорограф забезпечують явку населення в першу чергу з груп ризику (особи що два та більше років не проходили флюорографічне обстеження, асоціальні особи, особи з хронічними захворюваннями та інші). Місцеві органи влади активно долучаються до  проведення обстеження - інформують населення, допомагають з підключенням флюорографа до електромережі, забезпечують доставку мешканців, які не можуть самостійно прийти на обстеження.

Особам, у яких за результатам обстеження будуть виявлені зміни буде запропоновано пройти дообстеження та консультування у фтизіатра районної лікарні, а у разі виявлення туберкульозу - лікування у фтизіатра протитуберкульозного диспансеру.

Така форма медичної роботи з населенням дуже важлива, а суттєво покращити ситуацію з охопленням населення району флюорографічним обстеженням та раннім виявленням туберкульозу легень могло б бути придбання у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ Житомирського району сучасного цифрового пересувного флюорографа, що надасть змогу на постійній основі забезпечити наближення цього діагностичного обстеження до населення району та стати надійною складовою протидії страшній епідемії туберкульозу.

Можливість придбання такої техніки сьогодні розглядається керівництвом райдержадміністрації та районної ради.