29 March 2024, 15:24 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Сергій Микитюк: «Галас навколо останньої сесії райради не має законних підстав»

Як повідомляла газета «Сільське життя», 3 листопада в ході пленарного засідання сесії Житомирської районної ради між депутатами виникло протистояння через неоднозначність поглядів під час розгляду питання про затвердження експертної оцінки та продаж об'єкта нерухомого майна (частини приміщення за адресою: м. Житомир, вул. Вокзальна, 12). Це - частина приміщення Комунального підприємства "Аптека №118" Житомирської райради. «Масла у вогонь» підливав той факт, що частина комунальної аптеки продається дружині голови Житомирської райдержадміністрації Сергія Микитюка, що сприймається частиною депутатів як факт корупції.

Позицію суперників цього рішення газета «Сільське життя» висвітлювала у своїх останніх випусках. Для об'єктивності у даній справі редакцією надано можливість висловитися й голові Житомирської РДА Сергію Микитюку.

- Сергію Михайловичу, як ви вважаєте, чому виник конфлікт навколо питання продажі частини комунальної аптеки?

- Дякую вашій газеті за надану можливість висловити свою позицію з приводу даного питання.

Гадаю, що почати варто з того, що ту частину комунальної аптеки моїй дружині надано в оренду депутатами райради минулого скликання, тобто ще до того, як я очолив Житомирську райдержадміністрацію. Причому необхідно зазначити, що до того райрада кілька років намагалася здати те приміщення в оренду, але бажаючих так і не знайшлося, оскільки воно було в жахливому стані і для його нормального функціонування потрібно було робити реконструкцію з відповідною витратою коштів. Та й саме приміщення було суміжним, а графік роботи аптеки не сприяв там веденню торгівлі непродовольчих товарів - щодня працює до 18.00, а у вихідні дні вона взагалі не працює.

При цьому витрати на оренду є суттєвими - щомісячно 4,5 тис. грн. плюс оплата комунальних послуг.

Орендар отримав дозвіл райради на реконструкцію приміщення, для чого було розроблено проектно-кошторисну документацію. Дана реконструкція не завершена й досі, оскільки це потребує значних капіталовкладень, адже вже на нинішній час на це витрачено 250 тис. грн. При цьому у зимовий період магазин працювати практично не міг, оскільки там протікає дах та потребує капітального ремонту система опалення, а на ремонт потрібно ще, приблизно, 150 тис. грн.

Звичайно, викласти півмільйона гривень на ремонт приміщення, яке є лише в оренді, навряд чи було б доцільним. Крім того, якщо б орендар продовжив би вкладати кошти в реконструкцію, то це привело б до того, що сума, яку потрібно було б заплатити в райбюджет була б значно менше або взагалі дорівнювати нулю. Тому орендар і звернувся до райради з пропозицією про його продаж.

Депутати пішли на зустріч і на серпневій сесії це питання було погоджено. Балансоутримувач замовив виготовлення незалежної експертної оцінки приміщення. Далі було прийнято рішення про його продаж ФОП Микитюк І.В., оскільки саме вона, як орендар, мала переважне право на купівлю цього об'єкта.

Тут необхідно пояснити, що визначена незалежною експертною оцінкою сума у 155 тис. грн. вартості приміщення, це, по-перше, без врахування ПДВ, оскільки разом це складає близько 190 тис. грн.(саме ця сума буде сплачена в бюджет), а також і без врахування коштів у 250 тисяч, що витрачені на реконструкцію (в т.ч. підведення та відведення води, ремонт підлоги, стін та стелі, заміна електромережі, будівництво санітарної кімнати тощо).Там навіть приладів для освітлення не було, просто лампи, вкручені в патрони. Тобто в сумі це складає 440 тисяч гривень, що і є реальною вартістю цього приміщення.

А якщо порахувати, скільки ще потрібно вкласти коштів, щоб даний об'єкт довести до нормального стану, то вартість буде ще вищою.

Щодо оцінки в мільйон гривень. По-перше, жоден експерт не мав права оцінювати приміщення без згоди на те власника, у даному випадку районної ради. Це є незаконні дії зі сторони депутата С.Котвицького. По-друге, тут справа не в ціні. Якщо б експертна оцінка, що розглядалася депутатами складала б 1 млн. грн., то депутат С.Котвицький приніс би розрахунок на 1,5-2 млн. грн.

Щодо корупції. Я, як голова РДА, жодних рішень по цьому питанню не приймав та жодних розпоряджень не підписував. До того ж, рік назад, після того, як я був призначений на посаду голови райдержадміністрації, департамент захисту економіки національної поліції здійснював перевірку на наявність корупції під час отримання в оренду даного приміщення. Жодних порушень не було виявлено. Наразі прийнято колегіальне рішення депутатами на сесії райради.

- То чому ж виник конфлікт?

- Я вважаю, що депутат С.Котвицький, зокрема, його спровокував через те, що я, як голова Житомирської РДА, відмовився фінансувати діяльність громадської організації, яка займається розвитком східних єдиноборств. Моя позиція у цьому питанні обґрунтовується вимогою діючого законодавства. Та й виплачувати президенту ГО щомісячно зарплату у 15 тисяч гривень, а менеджеру з реклами - 10 000 гривень - це вже занадто. Тим більше, що це сума без врахування нарахувань на зарплату. Тож, загальна сума витрат у 1,5 млн. грн. для районного бюджету є не лише для нас незаконною, а й занадто високою.

Моя відмова не сподобалася депутату С.Котвицькому, який ініціював дане питання та активно «лобіює» інтереси цієї громадської організації. І саме, тому, вважаю, він і організував те "шоу" на сесії та після неї.

Якщо вже ми торкнулися цієї теми, то хочу сказати, що вже є спроби втягнути сільських голів для залучення бюджетних коштів у цю аферу, деяким директорам шкіл також пропонується заключення договорів на оренду приміщень для діяльності цієї громадської організації. Я їх також застерігаю утримуватися від цих незаконних кроків, адже директор школи не має право самостійно заключати договори на оренду приміщень в ЗОШ тим паче за 1 грн. Договір заключається балансоутримувачем, а саме відділом освіти за дозволом власника, тобто райради.

Наразі поліція проводить перевірку щодо правомірності направлення коштів, у тому числі із депутатської квоти, на фінансування Громадської організації «Айкіте Гатана-рю».

До речі, ми включили дану ГО до Районної Програми розвитку фізичної культури та спорту на 2016-2021 роки, а тому можемо фінансувати їм відрядження та харчування під час поїздок на змагання, але утримувати її апарат ми не маємо права, бо це є нецільовим використанням коштів.

Саме такою, на мою думку, є мотивація дій депутата С.Котвицького. Я вважаю, що якби покупець мав інше прізвище, то це питання взагалі б не виникало.

Хотів би додати, що з нетерпінням чекаю на висновки по результатам замовленого незалежного аудиту та аудиту фінансової інспекції, які проводять перевірку діяльності КП «Центральна районна аптека №118», зокрема цікавить 2016 рік, який аптека завершила з величезними збитками. Я думаю, що вони будуть невтішними та стануть цікавими для поліції. У мене немає претензій до нинішнього директора КП, але є багато запитань до попередніх трьох завідуючих, які змінили один одного протягом року. На сьогодні це комунальне підприємство знаходиться у вкрай тяжкому фінансовому стані і депутати райради прийняли рішення про продаж трьох приміщень, балансоутримувачем яких є КП "ЦРА №118", у тому числі для його фінансової підтримки.

 - Зрозуміло. На вашу думку, чого нам очікувати далі?

 - Гадаю, що зараз нам варто дочекатися результатів перевірки поліції. І зайвий галас тут, для об'єктивності, непотрібен.

  

Джерело: http://silske.org/glavnaya/2562-sergiy-mikityuk-galas-navkolo-ostannoyi-sesiyi-rayradi-ne-maye-zakonnih-pidstav.html