24 April 2024, 13:30 Житомир: °C
Влад Пучич
Громадський діяч

Як кожен житомирянин розпоряджатиметься 5 мільйонами

 Цього року завдяки бюджету участі кожен житомирянин зможе безпосередньо приймати рішення куди направити 5 мільйонів з муніципального бюджету. Логічна послідовність наступна: міська проблема - ідея її вирішення - проектна пропозиція - голосування житомирян - виділення коштів і втілення проекту.

Бюджет участі Житомир

Ідея

Людина бачить міську проблему і має ідею, як її вирішити. Це може бути до прикладу благоустрій територій, технічні інновації, покращення транспортної інфраструктури, створення або реконструкція публічних просторів або будь-яка інша сфера, яка торкається містян.

 

Проект

Це бачення оформлюється у проектну пропозицію, автором якої може стати будь-яка людина. Проект повинен містити опис проблеми, перелік заходів для її вирішення та орієнтовний кошторис, об’єм якого не має перевищувати 1 мільйон гривень. Результати реалізації проекту повинні бути загальнодоступними для містян і не можуть бути використані у комерційних цілях.

Форма для проекту буде оприлюднена у розділі “Бюджет участі” на сайті міської ради, а члени Координаційної ради із впровадження бюджету участі готові консультувати житомирян при написанні проектних пропозицій.

Готовий проект подається у міську раду, де він проходить експертну оцінку на предмет реалістичності виконання та коректності орієнтовного кошторису.

 

Голосування

Всі проекти допущені до голосування оприлюднюються на сайті міської ради, де кожен може з ними детально ознайомитись. За кілька місяців відбувається загальне голосування житомирянами за проекти. Волевиявлення відбувається як на сайті міськради,  так і на дільницях.

Очевидно, що автори ідей зацікавлені у перемозі своїх проектів, тому  агітують мешканців взяти участь у голосуванні і підтримати їх пропозиції.

 

Реалізація

Ті проектні пропозиції, які набрали найбільше голосів в межах загального бюджету 5 млн. грн. оголошуються переможцями. Наступного року роботи по їх реалізації передбачаються у міському бюджеті, фінансуються і втілюються у життя. Проекти, які не перемогли рекомендуються до фінансування з інших джерел, які наразі є доступними.

 

Громадський (або партиципаторний) бюджет - це безпосереднє прийняття мешканцями рішень та визначення пріоритетів. З часом, розмір і частка бюджету участі у структурі бюджету міста повинен зростати. Це з одного боку привчатиме житомирян бути господарями не лише своїх помешкань, а й свого міста. З іншого боку, діалог влади і громади виходить на якісно новий рівень, що показує міжнародний досвід.

Найближчим часом на розгляд депутатів Житомирської міськради винесуть проект положення про бюджет участі, що стане стартом громадського бюджетного процесу в місті. Мрійте - проектуйте - голосуйте - втілюйте. Ти вирішуєш!


 

Real Money, Real Power: Participatory Budgeting from PBP on Vimeo.