29 March 2024, 02:13 Житомир: °C
Влад Пучич
Громадський діяч

За що з бюджету участі Житомира зняли проекти бібліотек і чому це урок для Агроуніверситету

Цьогорічне голосування по Бюджету участі проходить явно жвавіше і конкурентніше, ніж минулого року. Більше авторів і проектів, більше цікавих і корисних ідей, більше конкуренції. Це позитивний бік медалі.

Однак, ряд процесів довкола бюджету участі явно не радують. Далі кілька фактів про адмінресурс, маніпуляції з чужими паспортами, фейкові е-мейли і натовпи зігнаних студентів.

“Тренувальні” паспорти

Серед 60 допущених до голосування проектів три були авторства керівника комунального закладу “Централізована бібліотечна система” Лариси Харчук. Саме ці проекти із самого першого дня мали неабияку динаміку росту. За перших чотири дні 31% всіх голосів за проекти був відданий саме бібліотекам.

Це привертало увагу і один із авторів проектів – Галина Шевчук відвідала бібліотеку. Побачене прояснило раптове бібліофільство житомирян.

 

Отже, як видно із відео між Галиною Шевчук (Г.Ш.) та бібліотекаркою (Б) відбувається наступний діалог:

- Г.Ш.: Ви зараз за Дар’ю вносите дані. Ви кажете, що понятно, що вона голосує за Ваші проекти. Кому понятно?

- Б.: Вона дала згоду

- Г.Ш.: А яким чином вона дала згоду?

- Б.: Словесно (Закриває оригінал паспорту)

- Г.Ш.: А можна голосувати, якщо дає словесну згоду?

- Б.: Ні, не можна. У нас просто не получається тут голосування. Ми пробували, не получається

- Г.Ш.: Ви поклали паспорт Дар’ї, якої взагалі зараз нема на дільниці

- Б.: Щоб попробувати

….

- Б.: Ми попробували і не получається, не проходить у нас.

- Г.Ш.: Ви жодного голосування зі своєї дільниці не зробили?

- Сьогодні – ні. Жодного і Ви можете перевірити.

...

Не обов’язково бути детективом, щоб виокремити ключові слова відповідей.

Тренувалась бібліотекар не на одному паспорті. У випадковому кадрі Галина Шевчук зафіксувала два документи.

 

Тренування бібліотекарів було настільки інтенсивним, а атмосфера у храмі знань настільки довірливою, що люди залишали не лише свої паспорти, а й номери телефонів та адреси е-мейлів разом з паролями до них. Володарі мейлів-близнюків olenka, dashka і т.д. надають перевагу одному поштовому сервісу – ukr.net, паролям лише у форматі власних дат народження і чомусь ну зовсім не листуються.

 

Автор відео, як і допитливі блогери залогінились за вказаними даними і не знайшли на скриньках жодного листа.

 

 

Все це, друзі мої, прямі свідчення фальсифікації і накрутки голосів. Схема наступна: від людини отримують паспорт або його копію. В кращому випадку оригінал і добровільно. Вірогідним є варіант використання бібліотечної бази даних, оскільки при реєстрації у закладі потрібен паспорт. Створюється фейковий мейл із якого офіційні консультанти бюджету участі – працівники бібліотек несуть світло у маси неосвічених житомирян, волевиявляючи їх за ремонт доріг та інші блага для своїх закладів.

Координаційна рада бюджету участі після перегляду цього відео, а також фактів голосування ксерокопіями паспортів скасувала можливість голосування через е-мейл, а ще через добу правомірно дискваліфікувала проекти Лариси Харчук.

Я вірю, що багато людей щиро підтримали розвиток бібліотечної системи міста. Але навіть ті факти, які випадково вдалось зафіксувати є неприпустимими. Це підриває всю суть бюджету участі.

 

Сезонна любов аграріїв до екоскверу

Ще одним неприкритим прикладом використання адмінресурсу є проект ректора Житомирського національного агроекологічного університету Олега Скидана - “Екосквер на Старому Бульварі”. Ідея не була популярною перші три дні голосування. До омріяної 13-ки проектів, які будуть профінансовані залишалось дуже далеко.

Станом на середу 4-го жовтня оновлений сквер хотіли бачити 184 житомирянина. Однак вже наступного дня у 2,5 рази більше – 478. А ще наступного дня вже 660. Це вивело проект у топ-13, де він і знаходиться зараз.

Вибухоподібна симпатія до озеленення парку виражалась у вигляді вщент заповненого студентами ЖНАУ холу міськради, де проходить голосування.

 

Час зйомки 10:10. Навчальний процес у розпалі.

Студенти, як люди організовані, приходять групами, мають паспорти і студентські квитки і все, що знають про проекти – три чарівних цифри – номери, за які потрібно проголосувати.

Окрім власне ректорської ідеї, студенти, звісно ж, цілком добровільно підтримували інші два проекти. Так вийшло, що вони авторства однопартійця проректора ЖНАУ і стосуються мікрорайону Сурина Гора.

Щоправда, як справжні аграрії, студенти ЖНАУ доволі сезонні у своїй голосувальній працездатності. Якщо із середи по п’ятницю “Екосквер” набирав у середньому 220 голосів за день, то у суботу-неділю – 20.

Маю підозру, що громадянська активність студентів у навчальний час зацікавить Міністерство освіти, ректору дадуть орден, а на житмирському досвіді введуть новий предмет - “Основи демократії”.

 
Багато хто часто справедливо звинувачує політиків у брудних іграх, але коли справа доходить до них — чинять так само. 
Давайте грати у fair play і розповідати та переконувати, а не маніпулювати і змушувати, відмовляючи людям у одному з базових прав — праві свідомого вибору.