23 April 2024, 20:44 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Добродомов вимагає покарати винних у екологічній катастрофі на Житомирщині

Народний депутат України Дмитро Добродомов взяв під особистий контроль критичну ситуацію з екологічним станом річок Случ і Хомора.
Скандальна ситуація із забруднення невідомою речовиною річок Хомора та Случ, набрала неабиякого розголосу минулого року. Завдяки наростаючому обуренню громадськості було проведено ряд контрольних заходів органами Державної екологічної інспекції України, Житомирською обласною державною адміністрацією, Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Фахівці виявили численні факти скидання неочищених зворотних вод та забруднення поверхневих вод у р. Хомора ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика».
У результаті, до адміністративної відповідальності було притягнуто посадових осіб ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» на загальну суму 1700 грн., нараховані збитки за порушення приписів екологічного законодавства у загальному розмірі 30115 грн. 40 коп. Крім цього, керівництву підприємства було видано припис про усунення порушень. Крім того відкриті кримінальні провадження як у Житомирській так і Хмельницькій областях. Проте ситуація з забрудненням водойм незмінна. Екологічна катастрофа лише набирає обертів.
Зважаючи на вищевикладене Народний депутат Дмитро Добродомов з трибуни Верховної ради звернувся до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА, Виконуючого обов’язки Голови Державного агентства водних ресурсів України, Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України та правоохопронних органів Хмельницької та Житомирської областей з наступними вимогами:
1. Провести перевірку зазначених фактів.
2. Державну екологічну інспекцію України у Хмельницькій області підготувати і внести обґрунтоване подання Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації про анулювання дозволу на спеціальне водокористування № 695 від 19.06.2015 р.
3. Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації ухвалити рішення про анулювання дозволу на спеціальне водокористування № 695 від 19.06.2015 р.
4. Державне агентство водних ресурсів України провести дослідження стану поверхневих вод р. Случ та р. Хомора для встановлення рівня забрудненості та якості вод і надати результати такого дослідження.
5. Державну службу України з надзвичайних ситуацій надати інформацію про здійснені заходи по ліквідації надзвичайної ситуації на р. Случ та р. Хомора, та стан надзвичайної ситуації на даний час.
6. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надати інформацію щодо результатів проведених перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» за 2016 та 2017 роки.
7. Полонське ВП Шепетівського ВП ГУНП в Хмельницькій області надати інформацію про стан розслідування кримінального провадження № 12016240200000172 за ч.1 ст. 242 КК України, які процесуальні дії вчинено, кому оголошено про підозру та ін.
8. Баранівському ВП Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області надати інформацію про стан розслідування кримінального провадження № 12016060110000141 за ч.1 ст.242 КК України, які процесуальні дії вчинено, кому оголошено про підозру та ін.
9. Прокуратуру Житомирської області надати інформацію щодо ходу досудового розслідування кримінального провадження №12016060110000373 за ч.1 ст. 242 КК України, які процесуальні дії вчинено, кому оголошено про підозру та ін.