28 March 2024, 13:23 Житомир: °C
Віктор Мельниченко
Журналіст

Сага про житомирських шахраїв

Житомир знову заполонили біллборди, з яких людям пропонують купити неіснуюче житло. Люди вкладають гроші в майбутні квартири, не маючи впевненості, що будинок таки добудують. І наші люди вірять забудовникам, не дивлячись на гіркий досвід, якого в Житомирі було чимало. Наше місто багате своїми «еліта-центрами», які, наче привиди, стоять роками. Схема проста: забудовник збирає людські гроші – і шукай вітра в полі. Деякі з них намагаються добудувати за рахунок бюджетних коштів. Такий сумнозвісний досвід мають довгобуди на Крошні: відома будівля на вул. Народицькій, майже завершений довгобуд на вулиці Щорса, 151 і недобудований гуртожиток біля митного терміналу за переїздом. Також мозолять очі недобуди на проспекті Миру, 36 та Маршала Жукова, 6. З огляду на вищевказаний перелік, місто Житомир стало асоціюватися з шахраями-забудовниками, і ця слава гримить на всю Україну.

Один з таких шахраїв – підприємство «Термобуд-Житомир», засновником та керівником якого є житомирянин Віктор Костянтинович Борисенко. Ім’я цього чоловіка вже багато років фігурує в судових справах. У 2007-2008 роках він проходив по кримінальних справах прокуратури Житомирської області та УМВС Житомирської області за незавершення будівництва житлового будинку по вул. Генерала Потапова в м. Житомирі підприємством ВКС «Геліос» (на той час Борисенко – засновник цього підприємства) на суму близько 11 млн. грн. (тоді це, на секундочку, було понад 2 млн доларів!!!), також в матеріалах справи фігурують високопосадовці Адміністрації Прикордонної служби України, які були замовниками будівництва житла для своїх працівників. Зараз ВКС «Геліос» визнаний банкрутом, тривають господарські суди.
 
У 2012-2013 роках Віктор Борисенко, будучи керівником «Термобуд-Житомир», вступив у шахрайську схему (керівником ТОВ «Олвіта-Буд») під час знову ж таки незавершення будівництва житлового будинку по пров. 5-му Щорса в м. Житомирі. Суди у цій справі затягнулися донині. Це перевірена інформація, яка публікується вперше. Також відомо, що Віктор Борисенко підтримує стосунки з колишнім міністром оборони України Анатолієм Гриценком. 
 
До певного часу Віктор Костянтинович не вів активного публічного життя. Це й не дивно, з огляду на вищенаведені факти. І ось напередодні місцевих виборів він почав активно зі своє сторінки у Фейсбук поливати брудом лідера «Об’єднання «Самопоміч» у Житомирі Наталію Чиж та команду «Самопомочі». Є інформація, що цей активний житомирянин – один з тих, хто працює на конкурента Наталії Чиж на мерських виборах і виконує завдання «мочити Чиж». Ці матеріали пана Борисенка не містять жодних фактів, наповнені брехнею й домислами.
 
Зокрема, один з його останніх шедеврів присвячений… дверям. Той факт, що «Самопоміч» вперше за багато років зробила якісний ремонт у старовинному приміщенні і взялася за реставрацію старовинних дверей, Борисенко намагається критикувати, перевернути з ніг на голову. Підмінювати поняття пан Борисенко вміє чудово. Можливо, й свої шахрайські схеми з недобудовами він назве порятунком для житомирян. Адже кажуть, що жити треба ближче до землі. От завдяки Віктору Костянтиновичу, люди, які мали б жити на поверхах, тепер живуть якраз на землі.
 
Особисто мене шокувало, що з виду солідний 60-річний чоловік опустився до того, аби обливати брудом в Інтернеті нормальних людей. Пане Борисенко, може, час «розхльобувати» свої борги перед житомирянами? Вибори проходять, а недобуди залишаються.