29 March 2024, 13:44 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Миролюбівці місцеві жителі борються за пасовище

30 січня у с. Миролюбівка Житомирського району під головуванням сільського голови Володимира Карбовського пройшли збори громадян за місцем проживання. Участь у зборах взяли голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, голова районної ради Сергій Крутій, депутат районної ради, начальник управління агропромислового розвитку РДА Володимир Оржехівський, начальник підрозділу Держгеокадастру в Житомирському районі Ольга Петренко, депутати сільської ради та члени місцевого виконкому, керівники місцевих сільськогосподарських та фермерських господарств.

Таке представництво пояснювалося тим, що окрім звіту сільського голови, на зборах розглядалося найболючіше на сьогодні для жителів Миролюбівки земельне питання. Проблема полягає в тому, що місцеві жителі роками не можуть юридично оформити пасовище, що розташоване за межами населених пунктів, і в перспективі можуть його взагалі позбутися, оскільки посадовці Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області своїми діями та бездіяльністю призвели до фактичної приватизації цих земель. Деяким ділянкам вже присвоєно кадастрові номери і вони мають конкретних власників. Однак прізвища 18 «щасливців» оголошувати ніхто не поспішає.

Такий стан справ не задовольняє ні жителів сіл Миролюбівка, Степок та Леонівка, де в домогосподарствах утримується майже 90 корів, так і владу району, оскільки створюється загрозливий прецедент, коли землі поза межами населених пунктів без будь-яких погоджень сільською радою можуть передаватись у приватну власність.

І це в той час, коли місцева влада роками не може затвердити технічну документацію на пасовище, гроші на виготовлення якої вже декілька разів виділялися з районного бюджету. Керівництво Держгеокадастру вже котрий рік безпідставно відмовляє у задоволенні заяви Миролюбівської сільської ради про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 40 га для створення громадського пасовища, чим грубо порушує права як сільської ради, так і членів місцевої громади. Зауважимо, що дана ділянка використовується як пасовище більше двадцяти років.

У даній ситуації вселяє оптимізм рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2017 року за позовом Миролюбівської сільської ради, яким дії посадовців ГУ Держгеокадастру в Житомирській області визнано протиправними. Цим же рішенням управління зобов’язується повторно розглянути заяви Миролюбівської сільської ради відносно пасовища та надати дозвіл на виготовлення відповідного проекту землеустрою.

Як підкреслив під час свого виступу Сергій Микитюк, проблема потребує уваги з боку влади усіх рівнів. «Сьогодні є рішення суду, з ним треба звертатися до відділу примусового виконання рішень, який, у свою чергу, має змусити Держгеокадастр скасувати своє неправомірне рішення», - додав голова РДА, наголосивши, що як райдержадміністрація, так і районна рада на боці людей і готові всіляко підтримувати та захищати їх інтереси. «Якщо цього буде мало, звертатимуся за підтримкою до голови обласної державної адміністрації», - резюмував С. Микитюк.

У свою чергу Володимир Оржехівський порадив людям набратися терпіння та діяти виключно в правовому полі.

У цілому збори зійшлися на думці, що необхідно мобілізуватися на усіх рівнях, адже село має жити й розвиватися. А без пасовища в нинішніх умовах це є завданням не з легких.