23 April 2024, 11:50 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

​Даруймо книгу з любов’ю



День святого Валентина, який відзначаємо 14 лютого, співпадає зазвичай, з Міжнародним днем книгодарування. Є така особлива дата, яка, як і день закоханих, не можлива без любові. Адже дарувати знайомство з книгою, особливо дитині, можна лише із цим почуттям.Тому цей день так шанують у дитячій міській бібліотеці, що входить до складу Комунального закладу “Централізована бібліотечна система” Житомирської міської ради. Щоправда наша розмова із завідуючою Людмилою Феліксівною Когут почалася досить несподівано.

“У нас дітей не просто люблять”, - сказала вона. А потім продовжила - “ у нас їх поважають”. І справді, наше знайомство з роботою цього закладу, який скромно розташувався на переповненій торговими рекламами вулиці Київській, підтвердило: кожну дитину, яка переступає його поріг, тут по-справжньому чекають І до цієї зустрічі готуються. Тут щогодини нову мелодію виграє казковий годинник, а чистота і затишок, повністю позбавлена офіційності атмосфера читального залу, свідчать, що своїм відвідувачам тут завжди раді. Бібліотекарі мають на одязі значок із зображенням великого серця і написом:”Я люблю бібліотеку”, а також хустинку з логотипом Житомирської ЦБС «ЛіТтера». Елемент гри, але він запрошує маленьких відвідувачів до спілкування і до співпраці. І стає зрозумілим, що повага — то відкриті двері до справжньої любові. Любові до маленьких своїх читачів. Про них думають, заради них працюють

“Ми заперечуємо позицію домінування і намагання бути “над дитиною“. - каже Людмила Феліксівна. - Натомість, хочемо бути поруч. У нас кожен школяр може підійти до книжкової полиці самостійно і вибрати собі книжку за смаком. А може посидіти в читальному залі і погортати цікаві дитячі журнали, яких у нас вдосталь. І для цього не потрібно спеціального дозволу. Найголовніше наше завдання - заохотити дитину до читання. До речі, бібліотека працює за гаслом: «Заради дитини працюємо і творимо!!!».

- Складно йти до мети ? Адже сьогодні діти не завжди готові ставитися до книги з тим же ступенем поваги, як їхні батьки, віддаючи переваги гаджетам.

- Показати, що традиційна, паперова книга не втрачає своє цінності у час високих технологій, як раз і є головною ідеєю свята, яке відзначаємо цього тижня. Прагнемо надихнути дорослих не втомлюватись дарувати дітям знайомство з книгою. Кажуть: той, хто читатиме книги, зажди керуватиме тими, хто дивиться телевізор. Хоча у цьому твердженні є певна міра перебільшення, але тим не менше, вона має глибокий зміст. Духовне і моральне здоров’я нації — у духовно здоровому дитинстві наймолодших наших громадян, яке без мудрої книги уявити не можливо. Ми не маємо права позбавити наших дітей можливості долучитися до цього величезного духовного скарбу. Досягти цієї мети нам допомагають важливі акції, в яких бібліотека бере активну участь.

- Ну,найперша і наша улюблена “ Україна читає дітям”, під час якої проводяться голосні читання дітям книжок сучасних українських авторів. Також акції “Бібліотечний простір», “Як пройти у бібліотеку?»,”Подаруй бібліотеці книгу», “Пташка» та інші.

Традиційно кожного року, на базі нашої бібліотеки, проходить ІІ-й етап конкурсу «Книгоманія», в якому беруть участь найкращі читачі дитячих бібліотек-філіалів Житомирської ЦБС. Переможці продовжують боротьбу за звання кращого читача у ІІІ-му етапі конкурсу, який проходить в обласній дитячій бібліотеці міста. У 2016 році ззвання «Найкращий читач України» здобула читачка нашої бібліотеки, учениця 7-а класу школи №8 Катерина Сірик , яка за перемогу у конкурсі була нагороджена поїздкою до міста Львів. Для переможців зі всієї України цю поїздку профінансував організатор конкурсу «Книгоманія» - Форум видавців міста Львів.

- В нашому арсеналі багато заходів, які мають одну мету - популяризацію доброї української книги для дітей. Ми організовуємо живе обговорення найпопулярніших дитячих книжок, проводимо різноманітні конкурси, квести, вікторини, бібліотечні уроки, майстер-класи по виготовленню виробів з паперу, літні арт-майданчики, літературні рандеву , тощо. А головне те, що ми проводимо наші бібліотечні заходи з елементами гри, діалогу та живого спілкування.

В бібліотеці постійно оновлюються книжкові виставки , тому що вони є своєрідною візитівкою кожної бібліотеки, за якою оцінюють і якість фонду, і стиль її роботи. Найбільш популярними серед читачів нашої бібліотеки є такі виставки: “Краса України – Житомирщина» , “Казкове королівство», “Казкове розмаїття розмаїття», «Книги, що знають усе» тощо. Родзинкою нашої роботи є локація «Бібліо-смайлик» - це робота з групами продовженого дня учнів міських гімназій №3 та №23.


А ще ми просто закликаємо дорослих брати до рук дитячу книгу і читати своїм малюкам щодня. Можливо тоді спільнимим зусиллями нам вдасться відкрити нашим дітям світ радості і знань, вільний від агресії і невігластва, добрий світ, який допомагатиме їм усе життя. Адже у людини, яка любить читати, з’являється найвірніший, друг, який подарує втіху у важкий час, завжди прийде на допомогу у хвилини самотності, допомагає розвиватися і дарує знання. Книг, написаних і проілюстрованих з гумором, сповнених лагідністю і людяністю, з’являється немало в сучасній українській літературі. Вона дарує нашим дітям безцінне відчуття захищеності і тепла. Ми постійно працюємо над тим, аби тримати руку на пульсі живого процесу творення української книги для дітей, вибираючи і рекомендуючи для них - найкраще і найталановитіше. Бібліотека популяризує, передусім, твори наших місцевих авторів: Всеволод Нестайко, Марія Пономаренко, Марія Зіновчук, Світлана Штацька, Марія Павленко та інші.

А взагалі радує те, що діти прагнуть читати саме українські книжки.

Тож .створюємо таку собі золоту поличку авторів сучасної української дитячої літератури - Володимир Рутківський, Олександр Гаврош, Галина Малик, Сашко Дерманський, Зірка Мензатюк, Леся Воронина, Галина Пагутяк , Оксана Лущевська, Сергій Гридін , Іван Андрусяк та інші.

- Ми бачимо, як бібліотека змінює сьогодні формат своєї діяльності і наближаючись до потреб людини...

- Так . Процеси, які відбуваються сьогодні у Житомирській міській бібліотечній системі саме на це і налаштовані, зокрема й на втілення проекту «Бібліоняня». Бо дитяча читацька аудиторія чекає цих змін.

Маємо надію на те, що дитячі кімнати при бібліотеках міста стануть реальністю. Такі зони спільного відпочинку дітей і дорослих, де присутня українська книга, знайдуть своє місце в житті міських бібліотек.