24 April 2024, 06:38 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Кодні Житомирського району проведено обласне свято до Дня захисника України та Дня Українського козацтва «Гайдамацька Покрова»

Світлого та теплого осіннього дня в осередді справжнього бабиного літа, 13 жовтня, напередодні великого християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, у с. Кодня Житомирського району представники місцевих громад області під спільним гаслом «Гайдамацька Покрова» урочисто відзначили День захисника України, День Українського козацтва та 250-ту річницю гайдамацького повстання «Коліївщина».

Розпочалися урочистості неподалік села біля Гайдамацької могили – місця масової страти учасників та підозрюваних у повстанні 1768–1769 років борців за волю нашого народу.

Забувати про Коліївщину не можна, бо це – воістину грізне застереження, це має бути День пам’яті для українців. Науковці зазначають: Коліївщина супроводжувалась насильством з обох сторін та масовими вбивствами мирного населення, серед якого були католики, греко-католики, юдеї, православні і старообрядці, населення польської та єврейської національностей.

З іншого боку, Коліївщина, гайдамацький рух у цілому супроводжувались жорстокими репресіями з боку Польщі та Росії, саме ж повстання було потоплено у крові. Тож Коліївщина є не лише проявом народного гніву, а і справжньою «історичною драмою» у житті не лише України, а й усього європейського Сходу.

Саме тому, на згадку про жертву наших попередників, учасники заходів вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання та здійснили покладання квітів до меморіалу, після чого народний аматорський хор «Поліський передзвін» районного будинку культури виконав композицію «Червона калина».

Продовжилися урочистості біля пам’ятника Тарасу Шевченку в с. Кодня, де після виступумісцевої поетеси, краєзнавцяГалини Мельник, під супровід бандури було здійснено покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзарю.

Далі, на центральній площі села, біля місцевого будинку культури, було здійснено покладання квітів до пам’ятника партизанам і підпільникам, що віддали свої життя у ході боротьби з нацизмом в роки Другої світової війни.

Після цього учасники святкових заходів мали нагоду, у рамках Дня відкритих дверей, відвідати народний музей історії села Кодня та ознайомитися з його експозицією. Окрім цього, до уваги гостей свята було представлено виставку майстрів народної творчості та декоративно-прикладного мистецтва народних ремесел Житомирської області та району «Мистецьке перевесло» (містечко майстрів). Також працював святковий ярмарок «Козацькі смаколики», до організації якого долучилися агропромислові господарства, суб’єкти підприємницької діяльності селищної та сільських рад району. Для дітей було організовано містечко надувних батутів, працювали аніматори та театр ростових ляльок із відповідною конкурсно-розважальною програмою.

Яскравих музичних ноток святу надав виступ естрадно-духового оркестру Житомирського міського палацу культури під керівництвом Ростислава Хом’яка.

Кульмінацією урочистостей стало офіційне відкриття свята, що пройшло біля головної сцени. Саме тут, після прологу у виконанні зразкових хореографічних колективів«Посмішка», «Сюрприз», «Юність», а також учасників драматичного колективу РБК та урочистого виконання Артемом Кондратюком Гімну України, до учасників обласного заходу з вітальними словами звернулися заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, заступник голови районної ради Василь Стах, Коднянський сільський голова Наталія Бовсунівська, головний отаман Житомирського округу Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» Ярослав Возний та представники духовенства.

Продовжилося святкування майстерно організованою концертною програмою у виконанні кращих колективів м. Житомира та районів області.