28 March 2024, 11:03 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

З Колодієм будьте здорові, з провесною!

Не повірите ! Невелике приміщення Театрально-музичної бібліотеки, що входить до складу Централізованої бібліотечної системи міста, перетворилася цього дня у теплий і веселий український дім. З віхолою жартів, пісень, святкового вишиваного вбрання. І магією давнього українського свята Колодія, яке символізує проводи зими і зустріч весни.

З Колодієм будьте здорові, з провесною – вітала гостей організаторка свята, завідувачка бібліотеки-філії №10 Наталя Журбей.

«Наварила вареничків із свіжого сиру, А хто прийде на колодку, тому буде мило» - заспівала вона, запрошуючи взяти участь у святі.

Досконало і проникливо звучать пісні «Стояла я і слухала весну», «Заклик весни», «Пасла дівка лебедів», «Понад садом, садом», віночок веснянок – у виконанні колективів «Струни душі» міського палацу культури, «Терниця» коледжу культури і мистецтв ім.І.Огієнка, музичної школи №3. Жіночі голоси передавали щемливе передчуття весни, що його несуть нам останні дні лютого. «Кожна мить у переддень весни неповторна, варто лише придивитись і прислухатись», - закликають артисти.

Із гумором і запалом вчиняла організаторка свята, Наталя Журбей, обряд народження Колодки, який насправді був цурпалок дерева, який вона загорнула у пелюшки та й носила, немов дитя, чекаючи від усіх його пошанування. Свято - це й нагадування неодруженим парубкам, що для чоловіка не одружитися – не менший гріх, ніж запізнитися із засівом поля. До гурту й запросили неодруженого гармоніста Віктора Журбея, який звеселяв присутніх віртуозним виконанням народних пісень та участю в обрядах.

Свято Колодія ще називають святом примирення, бо у ці дні слід попросити пробачення в інших та й самому пробачити старі образи. Учасникам свята господиня дійства запропонувала записати на папері усе те, чого б хотіли позбутися присутні, аби потім спалити увесь негатив.

Не обійшлось свято у бібліотеці,як це й годиться за традицією, без частування. Гостей чекали вареники, млинці та свіже спечені пампухи.

Старовинне, справжнє українське свято, яке символізує початок нового кола життя, відбулося.

Організаторка дійства, Наталя Журбей, звернулася до присутніх натхненно й урочисто:

«За кілька днів до весни ми усі особливо гостро відчуваємо, як одвічні, але кожний раз оновлені почуття, здіймають нас над буденним світом і ласка, любов і радість огортають нас невидимими крильми, даруючи цілий світ».

Ці відчуття справді подарувало нам свято у бібліотеці.

І ще раз переймаєшся мудрістю, добротою і глибоким проникненням у сутність людського буття генію нашого народу.

5e567643dde4e.jpg

5e567ba1f167d.jpg

5e56763b3082f.jpg

5e567630c03df.jpg

5e567617259b0.jpg

5e56760eba409.jpg

5e5676018af9d.jpg

5e5675f774a17.jpg

5e5675ee8d848.jpg

5e5679b6c3f08.jpg