20 April 2024, 00:56 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі тривають заходи щодо профілактики і забезпечення готовності при виявленні (підозрі) хворого на COVID-19

Адміністрацією КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради надано до Житомирської РДА потребу у засобах індивідуального захисту (ЗІЗ) для персоналу закладу з урахуванням добової, місячної потреби, потребу у деззасобах та їх вартість для виділення коштів з резервного фонду бюджету т а інших джерел на виконання рішення позачергового засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС. У закладі проведені заходи щодо обмеження відвідувань пацієнтів стаціонару, консультативного планового прийому лікарями-спеціалістами поліклінічного відділення, планових інструментальних досліджень. Запроваджено з 17.03.2020 року обов’язкове застосування медичних масок персоналом закладу під час виконання службових обов’язків, запроваджено режим посиленої дезінфекції у приміщеннях підрозділів лікарні та організовано пости дезінфекції рук пацієнтам.

Проводиться навчання медичного персоналу техніки застосування ЗІЗ, виявленню підозрілих осіб на коронавірусну інфекцію, алгоритму дій персоналу щодо взяття зразків патологічного матеріалу від пацієнтів та сповіщення про випадок захворювання. Опрацьовано наказ МОЗ України № 633 від 13.03.2020 року. На підставі рекомендацій наказу МОЗ та наказу УОЗ Житомирської ОДА № 373 від 12.03.2020 року «Про обмежувальні заходи», видано наказ по закладу № 64-адм. від 17.03.2020 року «Про заходи щодо запобігання поширенню захворювання, спричиненого COVID -19».

В КНП «ЦПМСД» Житомирської районної опрацьовано з завідувачами амбулаторій ЗПСМ розпорядження та регіональний план по COVID-19. По КНП «ЦПМСД» видано наказ по реагуванню на підозру COVID-19 за №46-адм від 21.02.2020 р., в якому є схема реагування та отримання інформації.

Разом із тим, заклад забезпечений засобами індивідуального захисту, деззасобами, антисептиками в недостатній кількості. Торги щодо закупівлі медичних масок через систему «Prozorro» не відбуваються у зв’язку з відсутністю пропозицій на ринку. Направлено листи до Житомирської РДА та Житомирської районної ради з потребою в коштах на придбання засобів індивідуального захисту, деззасобів, антисептиків.

У період з 03.03.20 р. по 15.03.20 р. осіб з підозрою на коронавірус в закладі не зареєстровано. Разом із тим, на території обслуговування КНП «ЦПМСД» знаходяться працівники, які прибули з Китайської Народної Республіки. 06.03.20 р. прибуло 5 осіб, 09.03.20 р. – 16 осіб. При огляді ознак гострого респіраторного захворювання не мали, температура тіла в нормі. Всі працівники знаходяться на ізоляції за місцем роботи.

12 березня на другому позачерговому засіданні районної комісії з питань ТЕБ та НС було розглянуто питання про стан забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Житомирського району та заходів стосовно стабілізації епідеміологічної ситуації, спричиненої коронавірусом COVID-19 та визначено конкретні заходи та завдання щодо ефективної протидії поширенню коронавірусної інфекції серед населення та стабілізації епідемічної ситуації.

13 березня відбулося третє позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому обговорено поточну ситуацію щодо поширення коронавірусної інфекції в області. Терміновість наради викликана фіксацією факту першої смерті від коронавірусу у Радомишлі. Голова РДА закликав усіх вживати всіх необхідних заходів щодо недопущення поширення хвороби, у разі перших ознак захворювання залишатися вдома, викликати лікаря та не наражати на небезпеку інших.

Керівництво районної лікарні отримало доручення до понеділка 16 березня розробити детальний кошторис на придбання необхідних засобів захисту для персоналу установи на випадок контактування із особами, які мають ознаки захворювання на COVID-19. У свою чергу райдержадміністрація та районна рада шукають додаткові джерела фінансування таких непередбачуваних видатків.

16 березня проведено четверте позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому розглядалися можливі шляхи фінансування непередбачуваних видатків на придбання необхідних засобів захисту для персоналу КНП «Центральна районна лікарня» та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської районної ради на випадок контактування із особами, які мають ознаки захворювання на COVID-19.

Відповідно до розробленого кошторису, задля посилення контролю за епідеміологічною ситуацією у районі, загальна потреба у коштах по КНП «ЦРЛ» на ці цілі становить 1 млн 759 тис грн. Додаткового фінансування у сумі 1 млн 543 тис грн потребує КНП «ЦПМСД» Житомирської районної ради.

З огляду на це, прийнято рішення спрямувати на ці цілі частину коштів з резервного фонду районного бюджету та певну суму коштів за депутатською квотою. Для цього 18 березня буде проведено позачергову сесію районної ради.
Певну суму можуть виділити з обігових коштів самі медустанови. Ці видатки буде погашено за рахунок перевиконання районного бюджету за перший квартал поточного року.

Окрім цього вирішено звернутися до сільських рад ОТГ для термінового скликання позачергових сесій для виділення коштів з відповідних сільських бюджетів.