20 April 2024, 08:16 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

«Я візьму той рушник, розстелю, наче долю…»

Саме у цьому сучасному закладі – «Центрі легкої промисловості та побутового обслуговування населення м.Житомира» - досліджується, ретельно вивчається і відтворюється дорогоцінне для кожного серця дивовижне мистецтво української вишивки. Залюблена у нього з дитячих років майстер виробничого навчання Центру, відмінник освіти України Світлана Андріївна Комісь прагне оцю свою любов і творчу занепокоєність передати своїм учням. У Центрі існує ціла творча лабораторія, де пульсує жива дослідницька думка, де під керівництвом досвідченого педагога майбутні майстри вивчають особливості орнаменту, колориту і техніки виконання вишивки різних регіонів України.

Особливу увагу тут приділяють вивченню народного одягу і орнаментальних мотивів вишивки саме нашого поліського краю, художня довершеність якого незмінно захоплює учнів. І, звичайно, окреме місце у навчанні кравців-вишивальниць, яке здійснюють у Центрі легкої промисловості та побутового обслуговування населення м.Житомира більше десяти років, належить вивченню історії українського вишиваного рушника, з яким пов’язано стільки зворушливих спогадів з родинного життя українців, віра у життєдайну силу якого зберігає не одне покоління наших земляків.

«Українська вишивка , як одна з сторінок художньої спадщини нашого народу, і донині чарує нас глибинним змістом і поетичною красою. – каже директор Центру О.І.Старинець, - Молоде покоління житомирських майстринь, які навчаються у нас в закладі, підготували не одну колекцію вишуканих вишитих робіт, у яких оцю дивовижну принаду народного українського мистецтва збережено. Не можемо не захоплюватись талантами нашої молоді».

Під керівництвом педагогів учнями Центру створено унікальні колекції – «Рушники України», «Вишивана карта регіонів України», «Національний жіночий і чоловічий одяг», «Ляльки у народному вбранні», «Трипільська культура», «Перлина степу».

5ec6730439c01.jpg

5ec67318b655d.jpg

5ec6733567ff2.jpg

5ec6733fb6a34.jpg


5ec6735a4f40b.jpg

5ec67329cb555.jpg5ec67f11d7f96.jpg

5ec67f2039319.jpg