28 March 2024, 18:36 Житомир: °C
Олена Харчишина
Консультантка з організаційного розвитку та HRM, докторка економічних наук

​COVID-19: наслідки для бізнесу

COVID-19 інфіковано вже 10% людей (ВООЗ, жовтень 2020).

Але мені найбільш цікаві не медичні наслідки пандемії, а ті, що стосуються взаємодії і звичок людей, ведення бізнесу. Адже карантин зупинив нормальне життя багатьох, змінив уявлення про норму в усіх сферах життя.

Яким є вплив пандемії на бізнес? Тільки негативним?

Як реагують різні галузі?

Які стратегії компанії будуть використовувати у майбутньому?

От питання, відповіді на які я постійно шукаю.

Днями ONE PHILOSOPHY INSIGHTS підготували звіт про життєстійкість організацій України в умовах пандемії. Висновки наступні:

  1. Карантин вплинув на галузі по-різному. Постраждали найбільше: авіалінії, туризм, розваги та кінотеатри, культура, виставковий бізнес. Найменш вразливі виявилися: роздрібна торгівля, нерухомість. Виграли такі сектори як технології, фармацевтика, логістика та виробництво суперфудів.
  2. Загалом 45% опитаних керівників очікують, що за результатами цього року дохід їхніх організацій впаде від 20% до 90%. Однак є сектори, які виграли внаслідок Covid-19:16% керівників очікують, що дохід виросте від 5% до 20%, ще 19% передбачають, що дохід залишиться на рівні минулого року.
  3. У більшості галузей результати окремої організації залежать від її життєстійкості та реагування на кризу. Зокрема, керівники консалтингових, креативних і юридичних компаній роблять різні прогнози стосовно цьогорічного доходу: від 20% падіння до 20% зростання.
  4. Серед негативних наслідків пандемії: 61% керівників зазначили, що змушені були скоротити заробітну плату або відправити людей у відпустку за власний кошт, 42% — звільнили частину працівників. Половина компаній переглянула заплановані інвестиції, проєкти й ініціативи. 29% організацій змушені були тимчасово зупинити свою діяльність. 39% організацій відмовилися від частини офісу або домовилися про перегляд умов оренди. 23% — скоротили витрати на маркетинг і просування.
  5. Водночас, є компанії, для яких карантин став поштовхом для розвитку: 71% організацій вже запустили новий продукт або послугу, 10% — збільшили витрати на маркетинг і просування. Також 61% керівників сказали, їхні організації планують цього року запустити новий продукт або послугу. 58% продовжать оптимізацію витрат. 55% планують нові партнерства й покращення клієнтського досвіду. Третина компаній розглядають зміну бізнес-моделі, впровадження нових технологій та інвестиції у свої бренди. Крім того, 29% керівників зазначили, що їхні організації планують вийти на новий ринок. Деякі керівники додатково зазначили, що планують інвестувати в навчання та розвиток команди.
  6. Covid-19 прискорив впровадження низки ініціатив та рішень в організаціях: диджиталізацію процесів і продуктів, перехід на віддалену роботу, нове програмне забезпечення та електронний документообіг тощо. Крім того, керівники зазначали, що криза дала поштовх переглянути стратегію, команду, процеси й комунікації.

Моя особиста історія внаслідок карантину – реструктуризація доходів, закриття проектів, впровадження нових видів послуг, зміна у каналах просування і комунікацій. І у Шаховій школі «Інтелект», і в консалтинговому бізнесі довелось на 95% повністю перейти в онлайн формат, відмовитися від масових офлайн заходів (шахових турнірів, лекцій і майстер-класів, бізнес-турів і тренінгів-подорожей). Аналогічні кейси - також у моїх клієнтів.

Разом з тим, онлайн формат спростив для мене вихід на міжнародний ринок і приніс вигідні закордонні замовлення. Просування тепер – лише онлайн, тому я багато разів подякувала собі за активність в Інтернеті в попередні роки, за розвинену сторінку у ФБ, блоги і сайт.

І не раз згадала слова гуру менеджменту Пітера Друкера: «Найбільша небезпека в моменти турбулентності — не сама турбулентність, а діяти за вчорашньою логікою». 1980, але актуально, як ніколи!

Повний звіт ONE PHILOSOPHY INSIGHTS можна скачати тут:

https://drive.google.com/file/d/1FrJsm0JkypeWY1sYz0g3-t1DNClbsDQz/view