28 March 2024, 18:00 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Піші житомирські поминки

Традиційно через тиждень після Великодня люди їдуть на кладовища, бо «проводи», поминальна неділя. Житомир два місяці був у «червоній» зоні і міська влада підстрахувалася, заборонивши у неділю, 9 травня, рух громадського транспорту до кладовища. При цьому на засіданні виконкому, де приймалося рішення про заборону руху транспорту, мер сказав, що приватною автівкою до кладовища доїхати можна. Це було дивно, адже в рішенні було чітко сказано «припинення руху транспорту з 07.00 до 19.00 годин 9 травня 2021 року по шосе Західному у м. Житомирі, окрім транзитного, вантажного, спеціального транспорту та автомобілів, задіяних у обрядах поховання».

Після виконкому я вирішила уточнити, чи дійсно приватною автівкою можна доїхати, і в телефонній розмові мер мені це підтвердив. А коли за кілька днів стало відомо, що Житомир вийшов з «червоної» зони, то на виконкомі збиралися внести зміни в рішення щодо обмежувальних заходів на поминальні дні. Про це знову ж таки сказав особисто мер.

6 травня дійсно відбулося позачергове засідання міськвиконкому, але мера на ньому не було і про анонсовані зміни не говорили, тому наші журналісти окремо уточнили у заступника мера які саме обмеження діють і він ще раз наголосив, що буде дозволено проїжджати по Західному шосе тільки спеціальному транспорту для поховання і транзитному транспорту. До речі, мені цікаво, як визначали який саме транзитний, чи це було лише про вантажівки, але ж вони окремо прописані в рішенні. Знайома вранці 9 травня «транзитно» не змогла проїхати повз кладовище.

І одним з аргументів заборони було «Ми переживаємо за скупчення людей». І нічого, що саме 9 травня люди скупчувалися на майдані Перемоги, а потім біля монумента Слави, але політика – це ж не поминки, тут влада не втручається зі своїми обмеженнями.

Що робилося вдень 9 травня біля «Дружби» – можна побачити в сюжеті. Я поділяю обурення людей, які пішки дійшли до кладовища і побачили там кілька десятків автівок тих, кого пропустили під’їхати. Патрульні пояснювали, що пропускають автомобілі з перепустками від міської ради, а також, якщо людина дійсно з ознаками інвалідності або похилого віку. Цікаво, кому видавали перепустки і чому ці виключення не прописані в рішенні. Чи так можна з кожним рішенням виконкому – ухвалили, а потім хтось вирішує для кого воно діє, а для кого ні.

У 2020 році виконком теж через карантин ухвалював рішення про припинення у поминальні дні руху транспорту по Західному шосе, виключення – вантажні автомобілі, спецтехніка та автомобілі, задіяні в обрядах поховання. І тоді це виконувалося без виключень, підтвердження на відео.

Висновок: якщо міській владі хотілося додати до свого іміджу ще трохи негативу, то вони з цим впоралися…