28 March 2024, 15:02 Житомир: °C
Олена Харчишина
Консультантка з організаційного розвитку та HRM, докторка економічних наук

Емоційне вигоряння

Синдром емоційного вигоряння - явище, про яке у 2021 говорять все частіше. Згідно Всесвітньої організаціїї охорони здоров’я, емоційне вигоряння є прямим наслідком хронічного стресу на робочому місці, який людина не змогла успішно подолати. За даними різних досліджень, від 45% до 75% працівників потерпають від синдрому емоційного вигоряння.

В цілому, тенденції такі:

  • найбільше страждають від вигоряння на робочому місці люди професій типу “людина-людина”;
  • жінки відчувають більший негативний вплив в робочому середовищі, так як мають ще й велике навантаження вдома, менше відпочивають;
  • мультизадачність, жорсткі дедлайни, несприятливий робочий клімат, невдале планування часу - найбільш поширені чинники вигоряння;
  • в період пандемії синдром професійного вигоряння став більш поширеним внаслідок зростання невизначеності, проблем у бізнесі, збільшенні тривожності і вірогідності втратити роботу, зниження доходів.

Працівник, який страждає від емоційного вигоряння, втрачає працездатність і позитивне сприйняття світу, стає роздратованим і цинічним, недбало виконує свої обов’язки. В результаті, потерпає як сам працівник внаслідок зниження якості життя і зменшення кар’єрних перспектив, так і роботодавець, тому що втомлена і немотивована людина є неефективною та негативно впливає на оточення.

Тому вчасна діагностика проблем у колективі, правильний розподіл навантаження, планування перерв для відпочинку протягом дня і тижня, володіння навичками відновлення сил є важливими як для особистої ефективності, так і для успішності бізнесу.

Оцініть, чи відповідають такі твердження вашому стану:

- я не відчуваю задоволення від роботи, вона мене пригнічує;

- мої обов’язки тиснуть на мене;

- я почала / почав частіше хворіти;

- у мене псується настрій ще до початку робочого дня (і навіть напередодні);

- у мене з’явились (посилились) шкідливі звички;

- я весь час намагаюсь переключитись на інші види активності, щоб не думати про роботу;

- я постійно відчуваю безнадійність і беззмістовність на роботі та в особистому житті;

- мою роботу, мої старання недооцінюють;

- я постійно відчуваю втому і роздратування;

- я постійно думаю про звільнення / про закриття бізнесу.

Якщо ви згодні з хоча б з трьома пунктами з цього переліку, то вам необхідно задуматись про свій емоційний стан.

Попередження емоційного вигоряння - вже традиційна складова у розвитку лідерських навичок. На тренінгу 11 червня 2021 (14-00, конференц-зала готелю Рейкарц), який організовує всеукраїнська платформа “Жінки у бізнесі” (посилання на подію нижче) будемо розвивати свої навички протистояти негативному емоційному впливу у професійній сфері і створювати позитивне робоче середовище.

Реєстрація на подію: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ffb.me...