19 April 2024, 20:39 Житомир: °C
Олена Харчишина
Консультантка з організаційного розвитку та HRM, докторка економічних наук

​Обхідний листок при звільненні - абсолютно незаконний!


Так, той папірець, який вам вручають у відділі кадрів перед звільненням: мовляв, побігайте, зберіть штук двадцять підписів, доведіть, що ви нам нічого не винні, а ми вам тоді трудову віддамо, - ніде в чинному законодавстві не зафіксований.

Це елементарне знущання над працівником, і ви не зобов'язані цього робити.

Навіть, якщо вам погрожують не віддати трудову (інсайд - віддадуть, інакше будуть зобов'язані продовжувати виплачувати вам заробітну плату).

Навіть, якщо у відділі кадрів питають: а як ми будемо знати, що ви не маєте боргів перед підприємством? (памятайте: це не ваша проблема, а підприємства. Неефективні бізнес-процеси треба виправляти, і то знову проблема роботодавця, а не ваша).

Навіть, якщо вам кажуть: такий порядок передбачений внутрішніми документами нашого підприємства (прекрасно, але КЗпП має вищу силу і про обхідний листок у ньому нічого не сказано).

Отже!

❗Згідно зі ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку і здійснити з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу.

І такий обов’язок роботодавця не залежить від складання будь-яких актів приймання-передачі працівником, який звільняється.

Тому зберігайте власну гідність, не витрачайте свій час і нерви, збираючи нікому не потрібні підписи під документом, який не має законної сили.

Приємного вам звільнення і цікавої нової роботи!