18 October 2024, 06:45 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

Молода енергія української вишиванки

Життєлюбну енергію Гімну Житомира, написаного талановитими нашими житомирянами, який звучить у стінах обласної бібліотеки імені Олега Ольжича, із завзяттям підтримує молодіжна аудиторія – учні дев’ятих класів міського ліцею № 23. Молоді містяни, відвідувачі інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» бібліотеки, зібралися дружнім колом, аби відзначити наш неповторний День вишиванки. А ще, більше дізнатися про заклад професійно (професійно-технічної) освіти, де мистецтво української вишивки свято бережуть, досліджують, і філігранно відтворюють, про ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира». Як безцінний скарб представили молодим своїм глядачам представники Центру колекцію вишиваного одягу «Традиційна спадщина», підготовлену здобувачами освіти під керівницвом блискучих майстрів своєї справи Наталії Антипчук та Світлани Комісь. Виготовлена у закладі більше десяти років тому, колекція повністю відтворює старовинний крій. особливості колориту і техніки виконання вишивки різних регіонів України.

Нове звучання мистецтво вишивання отримало в сучасній колекції «Древлянська легенда», яку продемонстрували присутнім дівчата, вихованки гуртка «Грація» що діє у закладі під керівництвом Ірини Скрицької. І це дефіле було справді граціозним, адже вмінню красиво носити одяг також навчають у Центрі. Як результат кропіткої, тривалої і натхненної праці заклад представив нову колекцію вишиваного вбрання «Райські птахи» на VII Всеукраїнський конкурс профмайстерності серед закладів професійно (професійно-технічної) освіти, підсумки якого будуть оприлюднені найближчим часом. І участь Центру у числі інших 53 закладів професійно (професійно-технічної) освіти – підтвердження того, що незважаючи на жорстокі реалії війни традиційне мистецтво української вишивки живе, поліська його школа не втрачає своєї висоти, що не міліє чисте джерело яке його живить – сила духу українців і безкінечне прагнення краси і любові.

Професія, яка стає в рівень з мистецтвом, перетворює життя людини з сірих буднів у цікаву і яскраву подорож. Про усі принади професії кравця, вишивальника розповіла присутнім зіркова ведуча заходу, відома житомирянка, актриса команди «Дівчата з Житомира» Таміла Бутко, яка була вбрана у сукню, майстерно вишиту у Центрі. Разом з учасниками заходу вона розмірковувала над важливими для них питаннями – як обрати омріяну професію, як реалізувати себе у світі, який так швидко змінюється. ЇЇ розповідь про «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м., Житомира», умови навчання у ньому, широкі переваги отримання освіти у сучасному закладі професійно (професійно-технічної) освіти була яскравою та інформаційно насиченою. Тільки озброєна повною мірою знаннями про професію і про запит суспільства на неї, молода людина зможе зробити усвідомлений вибір і прийняти правильне рішення про свою подальшу долю. Такі знання учні міського ліцею отримали. Зустріч в нформаційно-ресурсному центрі "Вікно в Америку" стала справжнім освітнім хабом у бібліотеці.

«Авторитет і визнання кваліфікованого працівника в суспільстві , ніколи не зникне і попит на нього сьогодні зростає. Підотовка таких працівників є одним з вагомих чинників відбудови і подальшого економічного розвитку держави Це створює особливий запит на заклад професійно-технічної освіти, - каже директор ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира» Олег Старинець, - Ми всі це відчуваємо і повинні бути готовими до цих викликів. Тому прагнемо модернізувати зміст освіти у нашому закладі. Прагнемо сприяти побудові сучасної системи профорієнтації, співпраці ліцеїв, бізнесових структур, територіальної громади аби налагодити міцний зв’язок освіти і ринку праці, що дасть молоді можливість правильно обрати професію і бачити майбутнє у своїй країні"

6646dbdaac951.jpg

6645c825810c5.jpg

6645c8196ac6f.jpg

6645c80fb5184.jpg

6645c7fdc5103.jpg


6645c79124463.jpg


6646dc2ecec06.jpg

6646dc2247826.jpg

6645c5f6a96e1.jpg