16 October 2024, 03:23 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

​Право бути почутим


Коли розмовляєш з Наталією Петрівною Котенко, майстром виробничого навчання ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м.Житомира», яка навчає здобувачів освіти кравецькій справі, думаєш, що її вихованцям пощастило. У голубих очах живий розум сильної жінки і безкінечне тепло любові. А коли згадуєш, що поміж її вихованців є група дітей з особливими потребами, розумієш, що усі ці якості, притаманні Наталі Петрівні, слід помножити на два. Тому що дітям, які навчаються у такій групі, потрібно вдвічі більше любові, милосердя, терпіння. Але окрім батьківського піклування, Наталя Петрівна має дати своїм вихованцям надійні професійні навички, які б дозволили вийти їм з обмеженого кола життя дитини з обмеженими можливостями, що допоможе їм успішно соціалізуватися. У закладах професійної (професійно-технічної) освіти міста, окрім Центру легкої промисловості та побутового обслуговування населення м.Житомира, таких можливостей катма. Саме високе почуття соціальної відповідальності і педагогічного чуття стали визначальними у закладі, коли, за проханням батьків, приймалося рішення про набір групи учнів з особливими освітніми потребами для навчання кравецькій справі.
«Ми не помилилися, коли попросили взяти цю групу майстра виробничого навчання Н.П.Котенко. - каже директор ДНЗ ЦЛППОН Олег Старинець. – Хоча це було для неї несподіванкою. Тоді, спілкуючись з такими потенційними нашими здобувачами освіти, і викладачі,і майстри виробничого навчання розуміли свою відповідальність. Ми мали допомогти особливим дітям здолати той відповідальний щабель від повної опіки батьків до більш дорослого етапу життя і освоїти програми з отримання професійних навичок, що сприятиме подальшій їх соціалізації та інтегруванню в нове життя".

« Цінність людини не залежить від здібностей і досягнень. – стверджує О.І. Старинець. - Кожен має право бути почутим і ми маємо надати цю можливість».
Н.П. Котенко повністю включилася в нові свої обов’язки, прагнучи створити в групі позитивну атмосферу поваги, довіри, розуміння дитини, справедливо вважаючи це основою подальшого навчання. Вміння сидіти за швейною машинкою, розуміння поставленого завдання і алгоритму його виконання, обдумування наступної операції, об’єктивна оцінка результатів зробленого приходили до учнів спеціальної групи пізніше. Ці вміння дітей проростали на тлі домашньої теплої атмосфери у групі, створеної майстром. Були і імпровізовані екскурсії, і дні іменинника і свято «Білої скатертини» з приготованими власноруч смаколиками тощо.
«Теорія і практика шиття – не найголовніше в моїй роботі- ділиться Наталя Петрівна, - головне зростити в дитині добро і впевненість у своїх силах, інтерес до того, чим займається. А шиття – прекрасний спосіб розвинути в дітях людські чесноти, зокрема і патріотизм. Як ? Розповім».
Наталя Петрівна згадує цю історію зі сльозами на очах. У Центрі завжди в пошані патріотичне виховання і будь-які ініціативи в цьому напрямку гаряче підтримувались. Здобувачі освіти спеціальної групи почали шукати і приносити звідусіль підсобні матеріали для виготовлення окопних свічок і пошиття подушок для передачі нашим військовим. Допомагали батьки здобувачів освіти , усі майстри. Під час роботи розповідали дітям про воїнів -земляків, що боронять нашу землю на східних кордонах Батьківщини, про те, що відбувається на фронті…А коли до дітей завітали ветерани, які перебували на лікуванні і реабілітації в Житомирі, щоб зустрітися зі здобувачами освіти, які підготували подарунки для передачі на фронт, ніхто з присутніх не зміг стримати почуттів. Хвилювалися діти, зворушені були гості. Хтось з дітей звернувся до Наталі Петрівни – можна заспівати? «Червону калину» співали і педагоги, і діти спеціальної групи, і наші військові, стоячи.
З великою самовіддачею здійснюють професійне навчання здобувачів освіти у спеціальних групах майстри виробничого навчання Центру Л.П. Федорова, В.Й. Бондар, О.П. Данилюк, А.Л. Андрійчук. Робота з дітьми з особливими освітніми потребами вимагає не лише багато душі, а й значних спеціальних знань, зізнаються викладачі і майстри .
Велику увагу налагодженню роботи спеціальних груп надає керівний склад закладу та викладачі С.М.Фільшина, О.М.Гурінович, О.М.Демчук, С.О.Літовченко, І.П.Мазарчук, О.В.Наконечна, Г.І. Хом’як. Допомогу в отриманні нових спеціальних знань надавали працівники психологічної служби Центру; допомагали й участь в онлайн-тренінгах, самостійна робота над літературою по роботі з особливими дітьми тощо. Плідною виявилась співпраця з експертами Інформаційно-ресурсного Центру «Вікно в Америку» Житомирської обласної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича, які надали доступ до міжнародних електронних джерел з питань сучасних підходів до організації рівного доступу до професійного навчання усім дітям, незалежно від особливостей їх розвитку. Зокрема, було запропоновано надзвичайно змістовний і багатий ресурс eLibraryUSA.

Нові знання допоможуть спеціалістам Центру у їх роботі з дітьми, які хочуть бути почутими.


66cdc5b36ebb7.jpg

66cdca95b59ef.jpg

66cdc61079332.jpg

66cdcdbb71ca5.jpg

66cdc60678c4f.jpg

66cdc5fa6e407.jpg

66cdc5f208c18.jpg

66cdc5e94897e.jpg

На фото: будні спеціальної групи, сповнені любові і турботи.

66cdc640819c5.jpg

На фото: зібрані і підготовлені власноруч здобувачами освіти спеціальної групи подарунки уже отримали наші військові.

Експертка ІРЦ «Вікно в Америку» Оксана Горпинич надає консультації з приводу отримання інформації по роботі з дітьми з обмеженими можливостями66cdc65aad9bd.jpg